Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Έπαιρναν σύνταξη και ... πεθαμένοι

Ενδεικτικά των καταχρήσεων που γίνονταν σε βάρος του ΙΚΑ είναι τα πρώτα αποτελέσματα των συστηματικών ελέγχων που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας.
Χαρακτηριστικά, 244 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους, εντόπισαν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι του ΙΚΑ στα υποκαταστήματα της χώρας, όπως αποκάλυψε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών, Ν. Νικολόπουλου, Θ. Καράογλου και Α. Καριπίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Όπως αποδείχθηκε, συνδικαιούχοι σε λογαριασμούς των ασφαλισμένων του ΙΚΑ όπου κατατίθενται η σύνταξή τους, ακόμη και για χρόνια μετά το θάνατο των δικαιούχων, συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα συστηματικούς ελέγχους στα αρχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκινώντας από όσους έχουν γεννηθεί προ του 1922.
Μέχρι τώρα οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί σε 38 υποκαταστήματα και από τις 1.669 περιπτώσεις ενηλίκων που εντοπίσθηκαν είχαν αποβιώσει οι 244 χωρίς να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ΕΤΑΜ,οπότε και οι συντάξεις συνέχισαν να εισπράττονται από τους συγγενείς τους.
Το ΙΚΑ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δοθεί παράνομα ως παροχές, όμως σε 13 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών αυτών οπότε και εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται είσπραξη παροχών μετά το θάνατο του συνταξιούχου, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος εφαρμόζουν τις γνωμοδοτήσεις του Δ' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 431/2001) και του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του ΙΚΑ (αρ.5362/28.5.2008), εκδίδουν καταλογιστικές αποφάσεις κατά των συδικαιούχων του κοινού λογαριασμού ή των κληρονόμων του αποβιώσαντος συνταξιούχου και προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης των ποσών που αντιστοιχούν στις συντάξεις που δόθηκαν μετά θάνατον.
piazzadelpopolo

Δεν υπάρχουν σχόλια: