Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ο πρώτος Έλληνας της Αυστραλίας

Τρισάγιο στη μνήμη ενός ομογενή που έζησε το 1821 και ήταν ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία, τελέστηκε από το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (ΑΕΣ).
 Το τρισάγιο έγινε στον τάφο του Αντώνη Μανώλη στο χωριό Πίκτον , περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σίδνεί. Το τρισάγιο υπέρ της ψυχής του Αντωνίου του Μανώλη τέλεσε ο πατήρ Χρίστος Βέργος από την Ενορία Αγίου Ραφαήλ Λίβερπουλ. 
Γνωστός ως «Antonios Manolis» , είναι καταγραμμένος σαν «Αντώνιος του Μανώλη» στα επίσημα έγγραφα του Αυστραλιανού κράτους.
Πέρασε τα δύο-τρίτα της ζωής του στην περιοχή του Γουολοντίλι κι αναπαύεται σήμερα στο Κοιμητήριο του Άνω Πίκτον από το 1880. Το ιστορικό της ημέρας την παρουσίασε ο υπεύθυνος Τύπου, Πολιτικής και Έρευνας του ΑΕΣ, Δρ Παναγιώτης Διαμάντης που εξήγησε πως ο Αντώνης Μανώλης, ένας ναύτης από την Ύδρα βρέθηκε στο μακρινό Πίκτον. 
Όπως είπε τον συνέλαβε ο Βασιλικός Στόλος της Αγγλίας το 1827. Μαζί με έξι άλλους Έλληνες , καταδικάστηκαν για πειρατεία και εξορίστηκαν στο Σίδνεϊ Κόουβ. Ορισμένοι υποστήριζαν πως δεν ήταν πειρατές αλλά έπαιρναν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Αρχικά καταδικάστηκαν σε θάνατο και αργότερα σε ισόβια εξορία στην Αυστραλία. Έφτασαν στον προορισμό τους τον Αύγουστο του 1829. Ύστερα από πιέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, τους δόθηκε χάρη τον Ιούλιο του 1836, οπότε οι πέντε επέλεξαν να επιστρέψουν στην ελεύθερη, πλέον, Ύδρα. 
Ο Αντώνης παντρεύτηκε μια Ιρλανδή και παρέμεινε στη Νέα Νοτίου Ουαλία. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του το 1880, ο Αντώνης ήταν αγρότης στην περιοχή του Πίκτον, ένας από τους πρώτους που καλλιέργησαν την γη στην περιοχή αυτή. Το «προσκύνημα» στο Πίκτον είναι η δεύτερη επίσκεψη σε τάφους πρωτοπόρων Ελλήνων της Νέας Νοτίου Ουαλίας που διοργανώνει το ΑΕΣ. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με την διεξαγωγή τρισάγιων στους τόπους αναπαύσεως της Αικατερίνης Πλέσσας (Katherine Crummer), της πρώτης Ελληνίδας μετανάστριας στην Αυστραλία, του Ιωάννη Κόμινου, ιδρυτικού πρόεδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και του πατήρ Σεραφείμ Φωκά, του πρώτου Ορθοδόξου ιερέα της Αυστραλίας.Μαζί με τα μέλη και τους φίλους του ΑΕΣ (ΝΝΟ) έδωσαν το παρών ο νεο-εκλεγείς πολιτειακός βουλευτής της έδρας Γουολοντίλι, κ. Τζέι Ρόουελ, ο Δήμαρχος Γουολοντίλι κ. Μάικλ Μπάνασικ, ο δημοτικός σύμβουλος Μπεν Μπάνασικ, καθώς και το στέλεχος του Εργατικού Κόμματος στο Κάμπελτάουν, κ. Νικ Μπλισντέιλ.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κύριος Δήμαρχος ευχαρίστησε το ΑΕΣ για την διοργάνωση του τρισάγιου. «Τιμώντας πρωτοπόρους όπως τον Αντώνη Μανώλη είναι εξ ίσου σημαντικό για την κοινωνία του Πίκτον όσο και για την Αυστραλιανή Ελληνική παροικία. Είναι μεγάλη μας τιμή που ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες της Αυστραλίας βρήκε σπίτι, οικογένεια και τόπο αναπαύσεως στην περιοχή μας» είπε. Μάλιστα ο κ. Μπάνασικ ενημέρωσε τους παρόντες ότι μία οδό του Πίκτον ονομάστηκε Οδός Μανώλη (Manolis Lane) προς τιμή του Αντωνίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Ρόουελ επίσης τόνισε την σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, καθώς τονίζουν την πλούσια κληρονομιά της περιοχής Γουολοντίλι. «Ο Αντώνης Μανώλης ήταν ο πρώτος μιας σειράς Ελληνο-Αυστραλών οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Γουολοντίλι. Όπως ο Γεώργιος Αντωνίου κι ο Δημήτρης Αρμενάκης, οι οποίοι πήγαν στην περιοχή αυτή, ανέπτυξαν εμπορική δραστηριότητα στις δεκαετίες του 1920 και 1930 και πρόσφεραν με ποικίλους τρόπους στην νέα τους πατρίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: