Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Συρρικνώνση της ΕΡΤ και απολύσεις εργαζομένων

Πονοκέφαλο και έντονο προβληματισμό προκαλούν στους εργαζομένους της ΕΡΤ οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου περί καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών σε μια προσπάθεια να "μαζευτεί" ο δημόσιος τομέας. 7000 εργαζόμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης από τους οποίους οι 3.600 εργάζονται στη δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Αυγή" και τη δημοσιογράφο Α. Νταρζάνου η κυβέρνηση για την ΕΡΤ επιφυλάσσει συρρίκνωση με "εργασιακή εφεδρεία", που οδηγεί σε απολύσεις και διατήρηση μόλις 500 συμβασιούχων, ενώ ταυτόχρονα με τα πλεονάσματα της κρατικής τηλεόρασης θα χρηματοδοτεί άλλους οργανισμούς του Δημοσίου, με αντικείμενο την ενημέρωση.

Έχοντας αυτά τα δυο κατά νου, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος θα προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο "σχέδιο αναδιάρθρωσης της κρατικής τηλεόρασης", όπως το ονομάζει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ μπαίνει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να κάνουν λόγο για πλεονάζον προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι ουκ ολίγες φορές έχουν ακούσει αρνητικά σχόλια και από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Τι ισχύει

Η ΕΡΤ από το 2010 θεωρείται "κερδοφόρο" μαγαζί, καθώς έχει σταθερό έσοδο περίπου 300 εκ. ευρώ τον χρόνο από το ανταποδοτικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Επίσης τα πρώτα στοιχεία για το 2011 κάθε άλλο από "απαισιόδοξα" χαρακτηρίζονται.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρώτος άξονας παρεμβάσεων που θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, περιλαμβάνει τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, με δραστικές περικοπές στις λειτουργίες και το προσωπικό της.Σημειώνεται πως οι μειώσεις που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση, λόγω Μνημονίου, είναι από τις μεγαλύτερες, ενώ πολλοί από τους συμβασιούχους παραμένουν για μήνες απλήρωτοι λαμβάνοντας..."έναντι".

Οι περικοπές λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αυγής θα περιλαμβάνουν συγχώνευση της ΕΤ1 με τα ψηφιακά Prisma και Sport, σε ένα κανάλι χαμηλού κόστους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρεί και "αυτονόμεί" την ΕΤ-3, όπως επίσης αυτονομεί και τη ΝΕΤ, η οποία δεν θα έχει πλέον αυστηρά ειδησεογραφικό χαρακτήρα.

Βέβαιη θεωρείται επίσης η μείωση των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, από 19 πανελλαδικά σε περίπου 9, μέσω συγχωνεύσεων. Πιθανότατα θα καταργηθούν προγράμματα που εκπέμπονται από τα Μεσαία (ΑΜ), άγνωστο εάν θα καταργηθούν και άλλα, από το σύνολο των 8, όπως ακούγεται για το Kosmos και το Φιλία.

Ο δεύτερος άξονας παρεμβάσεων αφορά συγχωνεύσεις με ομοειδείς οργανισμούς. Στην ουσία πρόκειται για "απορρόφηση" οργανισμών του Δημοσίου με μικρά ή καθόλου έσοδα, τα βάρη των οποίων θα αναλάβει με τα πλεονάσματά της η ΕΡΤ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση στην ΕΡΤ του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η ενσωμάτωση θα κοστίζει στην ΕΡΤ περίπου 14 εκ. ευρώ ετησίως, όσο τα λειτουργικά έξοδα και οι αμοιβές περίπου 300 εργαζομένων στο ΑΠΕ.

Στην ΕΡΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα ενταχθεί και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, ερευνητικό ινστιτούτο για τα ΜΜΕ.

Στο ίδιο μοτίβο, η ΕΡΤ αναλαμβάνει την επιδότηση του ελληνικού κινηματογράφου με 1,5% των εσόδων της, αλλά και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: