Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

"Πέταξαν" 1 εκ. ευρώ στον... δρόμο !

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ/ aggelioforos.gr
Σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη έχει οδηγηθεί ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα πληροφόρησης των οδηγών στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, αφού χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με πάνω από 1 εκατ. ευρώ και λειτούργησε με πλήρη επιτυχία.
Επειτα από δυο χρόνια λειτουργίας το σύστημα ουσιαστικά αφέθηκε στην τύχη του και πλέον υπολειτουργεί, ενώ ο εξοπλισμός κινδυνεύει είτε με καταστροφή είτε με απαξίωση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μεταβίβασης της αρμοδιότητάς του...
Το αποτέλεσμα είναι αφενός οι χρήστες της περιφερειακής οδού να μην ενημερώνονται για τα κυκλοφοριακά δεδομένα και να μην έχουν έναν πολύτιμο σύμβουλο στη διάθεσή τους για να αποφεύγουν ατυχήματα, μποτιλιαρίσματα, κακές συνθήκες κ.λπ., αφετέρου να χάνεται πολύτιμη σύγχρονη πληροφορία και υποδομή, που παρουσιάστηκε ως καινοτόμα και σημαντική παρέμβαση για την ασφάλεια των οδηγών, τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στον κυκλοφοριακά κορεσμένο δρόμο και για τη συλλογή και αξιολόγηση κυκλοφοριακών δεδομένων για τις αρχές.
Οι πίνακες μεταβλητών μηνυμάτων που παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση κατά μήκος της περιφερειακής δε λειτουργούν πια. Από τις κάμερες παρακολούθησης απέμειναν σε λειτουργία μόνον οι μισές, ενώ όλο το δυτικό κομμάτι δεν παρακολουθείται, επειδή κάηκαν οι κάμερες στις 15 Ιουνίου 2011 από κεραυνό και δεν αποκαταστάθηκαν. Στο Ιντερνετ η μετάδοση είναι περιορισμένη και ουσιαστικά ένα σημαντικό έργο έχει πεταχτεί στα... αζήτητα.
Η κρίση
Την ευθύνη της λειτουργίας του συστήματος, που αποτελείται από τις κάμερες και ένα σύνολο παρόδιου εξοπλισμού, ένα κέντρο ελέγχου, σέρβερ και ενημέρωση της ιστοσελίδας στο Ιντερνετ, είχε αναλάβει η πρώην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης) και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Εργων. Η λειτουργία του συστήματος είχε ανατεθεί σε εργολάβο. Η εργολαβία έληξε και χρήματα για νέο διαγωνισμό ή απευθείας ανάθεση δε δόθηκαν, παρότι η διοίκηση είχε ζητήσει κονδύλια.
Από την 1η Ιουλίου 2011 η ΔΕΣΕ πέρασε στην ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης). Σήμερα, οι αρμόδιοι της νέας διεύθυνσης επισημαίνουν πως «ακόμη είμαστε σε κατάσταση παραλαβής και έχουμε πολλά προβλήματα με την ακαριαία μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών. Κανονικά θα έπρεπε να δίνει εικόνα το σύστημα και να συνεχίζει τη λειτουργία του, όμως κάτι τέτοιο δε γίνεται. Θα είμαστε σε θέση να το δούμε ως ζήτημα στο επόμενο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: