Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Προσφορές τέλος από τα ιδιωτικά μαιευτήρια


της Θεοδωρας Λιακοπουλου

Αργά αλλά σταθερά, τα ιδιωτικά μαιευτήρια σταματούν την πολιτική των προσφορών.
Αιτία; Το γεγονός ότι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά και το ότι το κόστος του τοκετού στα δημόσια μαιευτήρια «τσιμπάει». Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μερική, κατ’ αρχήν, στροφή στα ιδιωτικά μαιευτήρια, από τον περασμένο Μάρτιο.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη διακοπή λειτουργίας του Γαία εντός του Σεπτεμβρίου, δίνει «ανάσα» στα ιδιωτικά μαιευτήρια και φαίνεται πως η παροχή των προσφορών και της μείωσης των τιμολογίων θα σταματήσει τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Και τούτο γιατί αμβλύνεται ο οξύς ανταγωνισμός που είχε διαμορφωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επιφέροντας απώλειες μεριδίων και εσόδων για τα μεγάλα μαιευτήρια, αλλά και ελκυστικά πακέτα νοσηλείας και τοκετού για τις οικογένειες.

Το κόστος
Αναλυτές του κλάδου της υγείας αναφέρουν ότι το υψηλό κόστος των ιδιωτικών μαιευτηρίων οδήγησε, στο πρόσφατο παρελθόν, πολλές οικογένειες προς τα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία μέχρι πρότινος το κόστος ήταν από ελάχιστο έως μηδαμινό. Ωστόσο, τελευταία, και στα δημόσια νοσοκομεία η δαπάνη αυξήθηκε -αν και παραμένει πάντα χαμηλότερη των ιδιωτικών- κυρίως επειδή οι αμοιβές των γιατρών στα δημόσια μαιευτήρια σημείωσαν αύξηση που ανέβασε το συνολικό κόστος.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως οι αμοιβές των μαιευτήρων και των αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να φτάσουν έως τις 2.000-2.500 ευρώ. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε αυτή την περίπτωση δεν δίνεται στην οικογένεια το επίδομα τοκετού (1.300 ευρώ), το οποίο της χορηγείται αν ο τοκετός γίνει σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ο φυσιολογικός τοκετός, σε ιδιωτικό μαιευτήριο, σε τρίκλινο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής του ιατρού, κυμαίνεται από 3.500 έως 4.500 ευρώ. Η καισαρική σε τρίκλινα δωμάτια των ιδιωτικών μαιευτηρίων είναι έως 300 ευρώ ακριβότερη. Ωστόσο, αφαιρώντας από το ποσό των 4.500 ευρώ (που είναι το ακριβότερο πακέτο σε τρίκλινο), το επίδομα τοκετού (1.300 ευρώ), το κόστος για την οικογένεια υποχωρεί στα 3.200 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Προκύπτει σαφώς ότι οι αποκλίσεις μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μαιευτηρίων είναι πλέον μικρότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το γεγονός αυτό έκανε τα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια να αναθαρρήσουν και πλέον να μιλούν για εξορθολογισμό της αγοράς και διακοπή των προσφορών και των εκπτώσεων. Τακτική που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα οι μεταξύ τους διαφορές -όσον αφορά τα τιμολόγια- να είναι μικρές.

Tα μερίδια

Η υποχρεωτική παύση λειτουργίας του Γαία από την αγορά ύστερα από τη γνωμοδότηση του ΣτΕ που τη χαρακτηρίζει παράνομη, δεν εξαλείφει τις υφιστάμενες συνθήκες ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμολόγησης.

Και τούτο γιατί το Ερρίκος Ντυνάν θα παραμείνει στην αγορά, αφού θα διατηρήσει τις κλίνες που είχε διαθέσει στο Γαία. Οι κλίνες αυτές θα αποτελέσουν τη μαιευτική του πτέρυγα, ενώ θα παρέχονται έναντι χαμηλότερου συγκριτικά με την αγορά τιμολογίου. Από την άλλη πλευρά, πολιτική για συγκράτηση του κόστους κάνει και το νέο μαιευτήριο Ρέα που βρίσκεται στα νότια προάστια.
http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: