Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Εκτός σταθμών ένα στα τρία παιδάκια

Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους θα αντιμετωπίσουν φέτος οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της χώρας, που ανοίγουν τις πόρτες τους την 1η Σεπτεμβρίου. Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων από οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, προμηνύουν έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα για γονείς, νήπια και εργαζομένους. Μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ένα στα τρία παιδιά αναμένεται να μείνει εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Το νούμερο ένα πρόβλημα δεν είναι άλλο από το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων, που έφεραν η οικονομική κρίση και η τρόικα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται, καθώς και τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει. Από την άλλη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουν στην «Espresso» ότι λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αδυνατούν να κάνουν ακριβή προγραμματισμό, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν τον αριθμό των εποχικών υπαλλήλων που τελικά θα απασχοληθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων.

«Οι ελλείψεις σε προσωπικό και τα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε σχέση με την έλλειψη πόρων και χώρων θα δημιουργήσουν ένα οξυμμένο πρόβλημα. Την ερχόμενη εβδομάδα, που θα ανοίξουν οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, θα καταγράψουμε την πραγματικότητα» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) Θέμης Μπαλασόπουλος.  
Χαλάνδρι: Δεν θα δεχθούν βρέφη
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Χαλάνδρι, όπως την περιγράφει ο υπεύθυνος για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Γιάννης Λαδόπουλος: «Είμαστε δραματικά. Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχουμε, θα πάρουμε γύρω στα 400 με 450 παιδιά στο σύνολο, μαζί με αυτά που μας έχει δώσει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), το πρόγραμμα που επιδοτεί τις οικογένειες με 3.000 ευρώ τον χρόνο ανά νήπιο».

Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου 700 παιδιά, λέει ο κ. Λαδόπουλος, και προσθέτει ότι «τότε υπήρχαν και συμβασιούχοι, που σταμάτησαν στις 31 Ιουλίου. Τώρα είμαστε με μείον προσωπικό». Καθώς οι σαράντα εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στους σταθμούς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, για πρώτη φορά ο δήμος αποφάσισε να μη δεχτεί στους σταθμούς βρέφη, καθώς απαιτούν πολύ περισσότερο προσωπικό.

Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Ανεργοι γονείς τα γράφουν για να τρώνε
«Μου έρχεται να κλαίω με τα προβλήματα που έχουμε. Αυτό σας λέω μόνο» δηλώνει η Σταματούλα Τσατσάνη, υπεύθυνη για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Οπως αναφέρει, ο δήμος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα προσωπικού, καθώς οι εγκρίσεις για προσλήψεις των σαράντα εποχικών υπαλλήλων που απαιτούνται δεν έχουν έρθει ακόμη, ενώ στον αέρα βρίσκονται όλα τα προγράμματα απασχόλησης που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες λύσεις.

«Μόλις την Τετάρτη μας έστειλαν ένα έγγραφο ότι μπορούμε να καταγράψουμε τις ανάγκες μας και να πάρουμε δίμηνες συμβάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να πάρουμε οκτάμηνες. Μιλάμε για είκοσι άτομα» λέει η κ. Τσατσάνη. Ετσι, ο δήμος θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά εκ των ενόντων, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, καθαρίστριες από τον τομέα πρασίνου. Επί της ουσίας, η κ. Τσατσάνη εκτιμά ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των αιτήσεων θα απορριφθεί, αφού σε καθέναν από τους δεκαεφτά παιδικούς σταθμούς υποβλήθηκαν περίπου εβδομήντα αιτήσεις κατά μέσο όρο, ενώ μπορούν να δεχτούν από σαράντα έως σαράντα οχτώ παιδιά. Μάλιστα, με λύπη σημειώνει ότι υπάρχουν γονείς που είναι άνεργοι και θέλουν να βάλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό απλά και μόνο για να τρώνε…

Βύρωνας: Δεν φτάνουν οι θέσεις
Περισσότερες αιτήσεις, λιγότερες οι διαθέσιμες θέσεις και στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Βύρωνα. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά παιδιά να μη γίνουν δεκτά, αναφέρει ο πρόεδρος των δημοτικών σταθμών της πόλης, Φίλιππος Καρατζάς (φωτ.): «Τώρα με την κρίση είναι δύσκολα τα πράγματα και όλος ο κόσμος πηγαίνει στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Εμάς μας έμειναν έξω περίπου 200 παιδιά.

Είχαμε 760 αιτήσεις και δεχθήκαμε τις 550, ενώ πέρυσι με λιγότερες αιτήσεις είχαμε δεχθεί 580». Σύμφωνα με τον κ. Καρατζά, μέχρι το 2009 οι εννέα δημοτικοί σταθμοί του Βύρωνα έκαναν δεκτές όλες τις αιτήσεις, αλλά «από τότε που πάγωσαν οι προσλήψεις και εμφανίστηκε η κρίση δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Και αυτό δεν είναι θέμα δήμου, είναι θέμα υπουργείου (Εσωτερικών) που δεν εγκρίνει τις προσλήψεις».

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο δήμος είχε ζητήσει την πρόσληψη εννέα εκπαιδευτικών ως εποχικού προσωπικού και πήρε έγκριση για μόλις τέσσερις. «Με τους άλλους πέντε θα μπορούσαμε να καλύψουμε άλλα σαράντα έως πενήντα παιδιά» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας μάλιστα ότι αναξιοποίητος παραμένει ένας ολοκαίνουργιος παιδικός σταθμός στον Καρέα, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει άλλα πενήντα παιδιά. «Κάναμε ένα έγγραφο στο υπουργείο ζητώντας έξι άτομα προσωπικό, τέσσερις παιδαγωγούς, έναν μάγειρα και μία καθαρίστρια, αλλά δεν εγκρίθηκε. Στείλαμε και δεύτερο χαρτί και περιμένουμε».

Γλυφάδα: Πρόβλημα στελέχωσης!
«Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό» λέει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας Στάθης Γεωργούλας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου. «Η κατάσταση στη Γλυφάδα δεν διαφοροποιείται από εκείνη στους υπόλοιπους δήμους. Εχουμε πολλά παιδιά, προσωπικό δεν μας έχει εγκριθεί ακόμη, μας ενέκριναν μόνο κάποιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες είναι πάρα πολύ λίγες και δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες.

Πέρυσι με το μνημόνιο μας μείωσαν στο μισό όλες τις συμβάσεις και φέτος είμαστε ακόμη στο περίμενε» αναφέρει ο κ. Γεωργούλας, που τονίζει ότι η Γλυφάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρων, αλλά πρόβλημα στελέχωσης των σταθμών. Μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί η πρόσληψη περίπου δεκαπέντε ατόμων, την ώρα που ο δήμος έχει ζητήσει εκατόν σαράντα. Για τον αριθμό των αιτήσεων ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι είναι περίπου 500 περισσότερες από πέρυσι, αλλά αποφεύγει να προσδιορίσει τον αριθμό των βρεφών και των νηπίων που τελικά θα γίνουν δεκτά. «Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα παιδί απέξω».


ΣTAΘΗΣ ΔEΛΗΓΙΩPΓHΣ/espresso

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

στην αθηνα γινεται χαμος και στην ευβοια περνουν και τα απορριφθεντα παιδια!!!!!ρε που παμε!!!!!