Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Υπό κατάληψη το κτίριο της πρυτανείας Αθηνών

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στην κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν προχωρήσει από το πρωί περίπου τριάντα άτομα με αφορμή την αυριανή έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

Στο ΕΚΠΑ φοιτούν περίπου 50.000 φοιτητές.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που ξεκινά την Τρίτη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα, και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει και σε επιπλέον αλλαγές ως την Τετάρτη, καθηγητές και πρυτάνεις ανεβάζουν τους τόνους, ενώ ομάδα φοιτητών προχώρησε το πρωί σε συμβολική κατάληψη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΟΣΔΕΠ), ανέφεραν τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, θεωρούν επουσιώδεις τις αλλαγές, τις οποίες φαίνεται να αποδέχεται το υπουργείο, ενώ θα στείλουν επιστολές στους βουλευτές, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, στην παρούσα μορφή του.

Το μεσημέρι έδωσαν συνέντευξη Τύπου και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Καθηγητών, με αντικείμενο την προστασία του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Έχουν ήδη καταρτίσει κείμενο με τις θέσεις τους, εναντίον πολλών διατάξεων του νομοσχεδίου και είπαν ότι, αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί ως έχει και γίνει νόμος του κράτους, τότε τα πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες, θα εμπορευματοποιηθεί η γνώση, θα καταλυθεί κι η έννοια του πανεπιστημίου, μετατρέποντας τα ιδρύματα σε κέντρα παροχής γνώσεων, κατάρτισης και δεξιοτήτων.

Χαρακτηριστικά του πνεύματος που επικρατεί μεταξύ ορισμένων καθηγητών, όπως φάνηκε από τη συνέντευξη που έδωσαν οι εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλίας”, είναι τα όσα είπε για την υπουργό Παιδείας ο καθηγητής Φυσικής Γ. Τριμπέρης: "Κανείς δεν θα μας επιβάλει να παραβούμε τον όρκο μας. Η κυρία Διαμαντοπούλου αύριο μπορεί να πάει σπίτι της, να ιδιωτεύσει ή να χτίζει πολυκατοικίες. Εμείς θα είμαστε εδώ. Δεν πρόκειται, για κανέναν περαστικό, να αθετήσουμε τον όρκο μας στην ελληνική κοινωνία, ως πανεπιστημιακοί. Οι περαστικοί δεν μας πτοούν".

Οι καθηγητές της “Πρωτοβουλίας” απηύθυναν έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας να αποσύρουν το νομοσχέδιο και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για τις αλλαγές που είναι απαραίτητο, όπως είπαν, να γίνουν στα Ιδρύματα, αλλά σύμφωνα με τις θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι καθηγητές - μέλη της ΠΟΣΔΕΠ καλούν τους συναδέλφους τους να προχωρήσουν αμέσως σε γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου και στις 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης δήλωσε ότι "δεν είναι στις προθέσεις των πανεπιστημιακών τα «κλειστά πανεπιστήμια», καθώς υπάρχουν πολλές μορφές αντιδράσεων", αλλά πρόσθεσε ότι, αν τελικά ψηφισθεί το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: