Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Έρχονται νέα τεκμήρια για επαγγελματίες - εμπόρους


Ανοιχτό άφησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο εφαρμογής αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να φέρει μέσα στις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και το οποίο θα αφορά περίπου 1,1εκ ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και 6 στους 10 εμπόρους δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει, ενώ το ΥΠΟΙK ρίχνει στη μάχη τα αντικειμενικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα, κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και των εισοδημάτων που δηλώνουν κατά μέσο όσο:

Ιδιοκτήτες μπαρ 4.800 ευρώ
Ελαιοχρωματιστές και εστιάτορες 7.600 ευρώ
Ηλεκτρολόγοι 7.700 ευρώ
Υδραυλικοί 8.500 ευρώ
Ξενοδόχοι 12.300 ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά μόνο 2.557 σε σύνολο 421.203 ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο το ΥΠΟΙΚ, επιμέρους στοιχεία όπως το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, το ενοίκιο, τα τετραγωνικά και η αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης, το ύψος των αμοιβών και το πλήθος των εργαζομένων, αλλά και τα μηνιαία έξοδα όπως οι λογαριασμοί τηλεφώνων και ηλεκτρισμού αλλά και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος θα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, από το οποίο θα προκύπτει η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, τα αντικειμενικά κριτήρια θα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων και τα τεκμήρια και όποια από τις τρεις μεθόδους οδηγεί σε μεγαλύτερο εισόδημα αυτό θα είναι και το φορολογητέο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: