Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αφορίζουν Ρήγα - Αποστόλου

Για μία ακόμη φορά η Εκκλησία αντιστέκεται σθεναρά υψώνοντας τείχη στην -ομολογουμένως- μεγαλύτερη εμπορική θεατρική επιτυχία της χρονιάς, «Τα κορίτσια με τα μαύρα». Η Μητρόπολη Ξάνθης με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «κατάντια» την εν λόγω παράσταση προτρέποντας τους πιστούς να της γυρίσουν την πλάτη αγνοώντας το κέλευσμα του προπομπού για τη σημερινή παράσταση στην πόλη τους.
Εξίσου καυστική ήταν η απάντηση των δημιουργών Ρήγα - Αποστόλου καθώς και ηθοποιών που συμμετέχουν. Κατά καιρούς η συγκεκριμένη παράσταση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιοδείας της έχει προκαλέσει το μένος του κλήρου που στηλιτεύει το περιεχόμενό της το οποίο αφορά τα «απόκρυφα» μιας μονής γυναικών. Σειρά αυτή τη φορά πήρε η Μητρόπολη Ξάνθης που με ανακοίνωσή της επικρίνει το έργο με σκληρούς χαρακτηρισμούς: «Αν στην Ελλάδα παρουσιάζονται...
τέτοιου είδους έργα που ειρωνεύονται τα όσια και τα ιερά της πίστεώς μας και υπάρχουν χριστιανοί Ελληνες που πληρώνουν για να χειροκροτήσουν, να ψυχαγωγηθούν, αυτό νομίζω ότι είναι κατάντημα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Οσον αφορά τον αντίλογο, ότι το έργο παρουσιάστηκε και μάλιστα με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, η απάντηση της Μητρόπολης είναι εξίσου κατηγορηματική: «Απαντούμε ότι εδώ είναι Θράκη, είναι Ξάνθη, εδώ είναι σύνορα, όρια μιας περιοχής με ιδιαιτερότητες και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας. Είναι απαράδεκτο χριστιανοί ορθόδοξοι να επισκεπτόμαστε τα μοναστήρια και παράλληλα να πληρώσουμε εισιτήριο για να δούμε αυτή την παράσταση και να χειροκροτήσουμε τα ανόσια!»

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μονοπάτια έντονης αντιπαράθεσης, ήταν και η απάντηση των συγγραφέων του έργου Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, που ακολούθησε της ανακοίνωσης. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Οταν θαα έπρεπε σημαία μας να είναι η προστασία της πληγωμένης δημοκρατίας μας και η τήρηση του Συντάγματός μας τότε, μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα προξενεί τουλάχιστον εντύπωση ότι υπάρχουν ακόμη σταγονίδια ενός μεσαιωνικού και σκοταδιστικού παρελθόντος που αμφισβητούν τις έννοιες της ελεύθερης έκφρασης του λόγου και της απρόσκοπτης λειτουργίας της τέχνης...»

Τη δική τους απάντηση ωστόσο -για πρώτη φορά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη παράσταση- δίνουν και πρωταγωνίστριες του θιάσου, οι οποίες καθημερινά για τις ανάγκες του έργου ντύνονται στα μαύρα μοναχές. «Αν η παράσταση προωθούσε όλα αυτά που υποστηρίζει και λέει η Μητρόπολη Ξάνθης, το σίγουρο είναι ότι δεν θα έπαιρνα μέρος» δηλώνει η πολύ καλή ηθοποιός μας Χρυσούλα Διαβάτη. «Προτού αφορίσουμε κάτι, θα έπρεπε πρώτα να το δούμε» ήταν η απάντηση της Ελένης Καστάνη σε δηλώσεις της σε τοπικό κανάλι, παραπέμποντας στο έργο του Αριστοφάνη. «Αν το παρακολουθήσει κανείς θα καταλάβει ότι δεν ασχολούμαστε με το χρίσμα και την Ορθοδοξία. Δεν πλήττουμε στο παραμικρό το θρησκευτικό αίσθημα, εμείς με τους ανθρώπους ασχολούμαστε» υποστηρίζει η Σοφία Μουτίδου.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις, οι συντελεστές της παράστασης δηλώνουν ότι δεν θα υποκύψουν στις όποιες πιέσεις και θα δώσουν κανονικά παράσταση. Γεγονός που σημαίνει ότι οι παρευρισκόμενοι σήμερα θα ζήσουν μια ιδιαίτερα θερμή βραδιά στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ξάνθης.


espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: