Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για το σημαντικό έργο της κατασκευής εγκαταστάσεων απορριμμάτων στην Αττική


Στάλθηκε χθες στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η προκήρυξη του έργου κατασκευής ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, εγκρίθηκε το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης (ύστερα από σχετική απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο).

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με την προκήρυξη αυτή μπαίνει σε έναρξη η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου - επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Στις επιμέρους λεπτομέρειες, η διαχείριση θα ανατεθεί για περίοδο περίπου 20 ετών, ενώ η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο διαγωνισμός θα είναι απολύτως διαφανής και ανοικτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, με τον προϋπολογισμό κατασκευής του έργου να υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος - επενδυτής. Την ίδια ώρα, ξεκινούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η επένδυση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην κατηγορία των υποδομών περιβάλλοντος και θα συμβάλει σημαντικά στην άρση της χρόνιας καθυστέρησης της χώρας στο θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, θέτοντας τέλος στις χωματερές και βελτιώνοντας σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, τα έργα αυτά θα ενισχύσουν τη ζητούμενη πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ θα δημιουργήσουν πόλο για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι “σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, που δείχνει την αποφασιστικότητα των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να επιλύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα σε ουσιαστική συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια. Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα γιατί αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, έχει σαφή περιβαλλοντική στόχευση και σημαντική επενδυτική δυναμική για όλη τη χώρα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: