Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Herald Tribune: "Η Ελλάδα νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης"


H Herald Tribune σε δημοσίευμα της με τίτλο “Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης”, αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός επιφανών γερμανών οικονομολόγων αναλυτών υποστηρίζουν ότι “η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν προς όφελος όλων”. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναδημοσιεύονται οι θέσεις του Hans-Werner Sinn, προέδρου του Ινστιτούτου Ifo, και του Ludwig Maximilian University του Μονάχου, από άρθρο του που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, ο Sinn είχε αναφέρει ότι “θα ήταν καλύτερο για όλους τους ενδιαφερομένους, και ειδικότερα για την Ελλάδα, εάν η χώρα εγκατέλειπε προσωρινά την ευρωζώνη”, ενώ είχε προσθέσει ότι “η συνεχής χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα, περιορίζει τα κίνητρα της χώρας για να αναδιοργανώσει την οικονομία της, ενώ την ίδια στιγμή το γεγονός αυτό ωθεί την Ευρώπη στο να λειτουργεί ως ένα είδος ένωσης μεταφοράς χρημάτων, όπου οι ισχυρότερες χώρες βοηθούν τις ασθενέστερες”. Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε νομικό επίπεδο, δεν υπάρχει στην ΕΕ η θεσμική πρόβλεψη για την διαδικασία με την οποία μπορεί να γίνει η έξοδος ενός κράτους-μέλους από την ευρωζώνη, επομένος είναι κάτι το οποίο ”η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει οικειοθελώς”.

Επίσης, στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του Silvio Peruzzo, οικονομικού αναλυτή της Royal Bank of Scotland, ο οποίος δηλώνει “για άλλους όμως τους οικονομικούς αναλυτές, μη Γερμανούς, η ιδέα ότι ένα κράτος θα πρέπει να τεθεί υπό πίεση ώστε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, χαρακτηρίζεται ως “πράξη αμέλειας και σκληρότητας”, ενώ προσθέτει ότι “είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο, αφού θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και για άλλα κράτη να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, γεγονός που θα έκανε τις αγορές να αναρωτιούνται για το κατά πόσο έχει νόημα η όλη ιδέα του ευρώ”.

Στο ίδιο ύφος, ο Charles Wyplosz, καθηγητής οικονομικών του Graduate Institute της Γενεύης, χαρακτηρίζει την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ “ανόητη” και σημειώνει ότι “κανείς δεν θα είχε όφελος από αυτήν”.

Πάντως, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κερδίζει έδαφος μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών στη Γερμανία.”Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία προσαρμογής (μετά την έξοδο), αλλά εν συνεχεία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ορθοποδήσει”, επισημαίνει ο Matthias Kullas, οικονομικός αναλυτής του Center for European Policy στο Freibourg.

Τέλος, ο Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομικών θεμάτων της ΕΚΤ και ένας εκ των εμπνευστών του ευρώ δηλώνει ότι “χώρες που δεν υπακούουν στους κανόνες της νομισματικής ένωσης -όπως συνέβη με την Ελλάδα- θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους”

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: