Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Λάνθιμος: «Δύσκολο να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα»

«Στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα, θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να γυρίζω ταινίες σε ξένες χώρες και όχι στην Ελλάδα» είπε το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας «Αλπεις» ο σκηνοθέτης της Γιώργος Λάνθιμος. Παρόντες δίπλα του ήταν επίσης η παραγωγός των «Αλπεων» Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και οι ηθοποιοί Αγγελική Παπούλια, Αριάν Λαμπέντ και Τζόνι Βέκρης (ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΝΘΙΜΟ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ). Η Λαμπέντ θυμίζουμε ότι στο ίδιο αυτό φεστιβάλ, πέρσι, είχε βραβευθεί για την ερμηνεία της στο «Attenberg» της Τσαγγάρη.

«Αυτό που πραγματικά θα ήλπιζα και θα ήθελα είναι να γυρίζω περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα» συνέχισε ο σκηνοθέτης, η προηγούμενη ταινία του οποίου, «Κυνόδοντας», ήταν εφέτος υποψήφια για το ξενόγλωσσο Οσκαρ. «Αλλά και οι τρεις ταινίες που έχω γυρίσει στην Ελλάδα, έγιναν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες – δεν έχουν σχέση με την πρόσφατη οικονομική κρίση». Ο Γ. Λάνθιμος αναφέρθηκε στη δυσκολία για τους νεότερους σκηνοθέτες να κάνουν ταινίες στην Ελλάδα «εξαιτίας της δομής των νόμων, της νοοτροπίας και του τρόπου χρηματοδότησης.»
 
Αλλωστε όπως δήλωσε ο Γ. Λάνθιμος, η σκέψη να γυρίσει τις «Αλπεις» σε μια άλλη χώρα, του είχε επίσης περάσει από το μυαλό, ακριβώς εξαιτίας της δυσκολίας στη συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνταν. «Αναφέρομαι σε χρήματα που ακόμη μαζεύουμε» συμπλήρωσε. «Επέλεξα όμως να τη γυρίσω στην Ελλάδα γιατί θεωρώ πολύ σημαντικό για μένα να γυρίζω ταινίες στην χώρα μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν με ενδιαφέρει να εξερευνήσω την εμπειρία της δουλειάς στο εξωτερικό και να δω τι θα βγει από εκεί».

«Αλπεις» χωρίς συναίσθημα
Οι «Αλπεις» καταπιάνονται με τις ιστορίες που ζει μια ομάδα ανθρώπων που υποδύεται πεθαμένους για λογαριασμό των συγγενών τους. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λάνθιμο η ιδέα προέκυψε από τις συζητήσεις που είχε με τον σεναριογράφο του Ευθύμη Φιλίππου όταν ανακάλυψαν ότι κάποιοι άνθρωποι έστελναν γράμματα ή τηλεφωνούσαν σε ανθρώπους που θρηνούσαν νεκρούς παριστάνοντας τους πεθαμένους. «Αυτό δεν θα μπορούσε να γυριστεί με κινηματογραφικούς όρους οπότε προέκυψε η ιδέα ότι θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν οι άνθρωποι εμφανίζονταν».

Σε ό,τι αφορά την ομοιότητα της ταινίας με τον «Κυνόδοντα» ο Γ. Λάνθιμος απάντησε στον δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση ότι αυτό δεν θα το έλεγε αν δεν είχε δει τον «Κυνόδοντα». Είπε ωστόσο ότι οι ταινίες είναι εντελώς διαφορετικές γιατί στον μεν «Κυνόδοντα» παρακολουθούμε κάποιον που θέλει να ξεφύγει από έναν επίπλαστο, ψεύτικο κόσμο, ενώ στις «Αλπεις» συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. «Οι ήρωες θέλουν να αποδράσουν από την δική τους ζωή και να μπουν σε κάποια άλλη».

Η ταινία «Αλπεις» θα παιχθεί στην Ελλάδα στις 27 Οκτωβρίου σε διανομή Feelgood Entertainment.

ΓΡΑΦΕΙ ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: