Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη καταδίκη γυναικών που φορούσαν μπούργκα στο Παρίσι

ghostsImage by miss_ohara via Flickr Δύο γυναίκες που φορούσαν μπούργκα καταδικάσθηκαν σήμερα σε πρόστιμα από τη γαλλική δικαιοσύνη, στην πρώτη απόφαση αυτού του τύπου που εκδίδεται από δικαστήριο μετά την έναρξη, τον Απρίλιο, της ισχύος του νόμου που απαγορεύει τις ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο στους δημόσιους χώρους.
Το δικαστήριο της πόλης Μο, περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Παρισιού, επέβαλε πρόστιμο στην Χιν Αμάς, 32 χρόνων, και στην Νατζάτ Ναΐτ Αλί, 36 χρόνων, επειδή εμφανίσθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης φορώντας νικάμπ --ένα ένδυμα που καλύπτει τα μαλλιά και το πρόσωπο και αφήνει μια σχισμή για τα μάτια--, δήλωσε ο δικηγόρος τους Ζιλ Ντεβέρ.
Ο Ντεβέρ είπε πως στην Αχμάς επιβλήθηκε πρόστιμο 120 ευρώ και στην Αλί πρόστιμο 80 ευρώ. Πρόσθεσε πως θα ασκήσουν έφεση σε βάρος της καταδίκης τους επειδή η απαγόρευση παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.
"Το πρόβλημα δεν είναι το πρόστιμο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι γυναίκες βρίσκονται ουσιαστικά υπό κράτηση κατ' οίκον. Αυτή είναι η πραγματική τιμωρία", δήλωσε ο Ντεβέρ.
Η Γαλλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε στους δημόσιους χώρους τις ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο, όπως το νικάμπ και η μπούρκα. Πολλές γυναίκες που τις φορούσαν είχαν ήδη δεχθεί συστάσεις στο δρόμο από αστυνομικούς, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση αυτού του τύπου κρίθηκε από δικαστήριο.
Στην Αχμάς και την Αλί επιβλήθηκε πρόστιμο αφού εμφανίσθηκαν στις 5 Μαΐου στο δημαρχείο της Μο με μια τούρτα γενεθλίων για τον δήμαρχο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Ένωση για μια Λαϊκή Πλειοψηφία (UMP) του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Η τούρτα ήταν φτιαγμένη από αμύγδαλα --μια λέξη που στα γαλλικά είναι ομόηχη με τη λέξη πρόστιμο-- και η πρόθεση των δύο γυναικών ήταν να "πειράξουν" την κυβέρνηση για την άτολμη εφαρμογή της απαγόρευσης.
Η Αχμάς έχει δηλώσει πως ήλπιζε να της επιβληθεί πρόστιμο, ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει το νόμο, για τον οποίο πιστεύει πως προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία της, ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν οι εφέσεις της στη Γαλλία αποτύχουν.

NewsIt.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: