Αμετακίνητος από τη θέση του να γίνουν πρόωρες εκλογές στις οποίες θα ζητήσει καθαρή εντολή για να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς ενώπιον 30 Γερμανών δημοσιογράφων που βρίσκονται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Βερολίνο αντίστοιχου αριθμού Ελλήνων δημοσιογράφων).
Οταν τον ρώτησαν γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, απάντησε: «Είναι θέμα ευθύνης. Οταν βλέπεις ότι πηγαίνουν λάθος τα πράγματα, έχεις υποχρέωση να βγεις μπροστά». Τον επισκέφθηκαν χθες στη Συγγρού και η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. και δέχθηκε ερωτήσεις οι οποίες έδιναν ένα κλίμα αμφισβήτησης της ρεαλιστικότητας των θέσεών του, το οποίο υπάρχει και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως είπε στην «Ε» στέλεχος της Ν.Δ. που ήταν «παρών». Ο Αντώνης Σαμαράς «ψύχραιμος και άνετος» απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, ανέφερε η ίδια πηγή.
Στην επισήμανση που έκανε Γερμανός δημοσιογράφος ότι «η τρόικα έχει πει πως δεν δέχεται τα φορολογικά μέτρα της Ν.Δ.», ο Α. Σαμαράς απάντησε: «Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση. Είναι εμφανές ότι η σημερινή συνταγή δεν έχει επιτύχει και αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να δούμε πώς να αναθεωρήσουμε αυτή τη λαθεμένη συνταγή ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό βιβλίο στη διεθνή βιβλιογραφία που να τεκμηριώνει την άποψη για αύξηση φόρων σε εποχή βαθιάς ύφεσης».
Στην ερώτηση γιατί δεν συναινεί για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε: «Α, εδώ σας τα μετέφεραν λάθος», είπε αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση. «Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Εμείς είπαμε "ναι", η κυβέρνηση είπε "όχι". Ο Παπανδρέου την πρότεινε (την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας), ο Παπανδρέου την απέσυρε».
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι αντιπρόεδροι της Ν.Δ. Δ.Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, το οικονομικό επιτελείο και τομεάρχες. Ο Νότης Μηταράκης επισήμανε την ανάγκη ενός δίκαιου και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος το οποίο θα βοηθήσει αφενός την ανάπτυξη και αφετέρουν την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου