Χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής για το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο απόφασής της για επίσπευση των διαδικασιών. Αν και καμία επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί ως προς τις διαδικασίες επιλογής που θα ακολουθηθούν για την εκμίσθωση οικοπέδων σε εταιρείες που ενδιαφέρονται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος η δημοσίευση ανοικτής πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος από οποιαδήποτε εταιρεία.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο -και δυνατότητα εκ του νόμου και της Οδηγίας 94/22- να τεθούν ειδικά κριτήρια για κάποια οικόπεδα, λόγω ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν, οι οποίες έχουν σχέση με τουρκικές αξιώσεις για τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ. Το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να μην εκχωρήσει δικαιώματα ερευνών σε κάποια οικόπεδα, ακόμα και αν ζητήσει προτάσεις και γι' αυτά στο πλαίσιο του β' γύρου αδειοδότησης, όπως είχε κάνει και στον α' γύρο.
Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος θα διεκπεραιωθεί χωρίς μεγάλη απώλεια χρόνου, κάτι που ενδιαφέρει τους αρμοδίους.
Έχοντας πλέον και τη γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσίας, η υπουργική επιτροπή θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε κατάθεση συγκεκριμένης διαδικαστικής πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση θα αναφέρεται σε ανοικτή διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία καταλήγει (βάσει της νομοθεσίας) σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενους που θα προκριθούν, στη βάση κριτηρίων που δεν αφορούν μόνο οικονομικά δεδομένα, αλλά τεχνικά, πολιτικά και άλλα.
Χθες, η Κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση. Διά στόματος του υπουργού Οικονομικών επισήμανε ότι από κάποιους κατηγορείται ότι καθυστέρησε να προχωρήσει στον β' γύρο αδειοδότησης για έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και από κάποιους άλλους κατηγορείται ότι βιάζεται.
Ο κ. Καζαμίας, αναφερόμενος προφανώς στις επικρίσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου περί προθέσεων να ακολουθηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, είπε ότι «η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει και το θέμα της επιλογής της διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε πως «υπάρχουν διάφορες πτυχές που λαμβάνουμε και οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη, που είναι η νομική, η οικονομική και η πολιτική, καθώς και το θέμα της ασφάλειας».
Εξάλλου, όπως δημοσιεύεται στον Τύπο του Λιβάνου, ο επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας της Βουλής του Λιβάνου, Mohammad Qabbani, γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Adnan Mansour, θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση «για αλλαγή της συμφωνίας» Κύπρου - Λιβάνου σχετικά με τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ.
«Συζητήσεις θα γίνουν και με τη Συρία. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα δώσουμε σε εταιρείες άδειες για έναρξη εξορύξεων», είπε ο Mohammad Qabbani.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου