Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Καρτέλ και στα... ακτινίδια

ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ και οι µεσάζοντες,αποτελούν ένα από τα πιο βασικά εµπόδια περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου,του ακτινιδίου παρά τις πολλές δυνατότητες που έχει.
Ενώ οι τιµές των ακτινιδίων στις ευρωπαϊκές αγορές κυµαίνονται δηλαδή 4-5 ευρώ το κιλό (όπως στη Γερµανία), δέκα - δεκαπέντε έµποροι της Μακεδονίας, µε υπόγειες συνεννοήσεις, έχουν συµφωνήσει φέτος να µην πληρώσουν πάνω από 0,40 ευρώ το κιλό. Εµποροι δηµιουργούν καρτέλ, µε αυστηρές µάλιστα συµφωνίες και κυρώσεις µεταξύ τους, καθηλώνουν τις τιµές σε απαράδεκτα χαµηλά επίπεδα και θησαυρίζουν µε τον κόπο και τον ιδρώτα των παραγωγών. Σήµερα η µέση τιµή για ακτινίδια στη χονδρική αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται µεταξύ 1,20-1,50ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ µάρκετ πουλούνται µεταξύ 1,80-2,20 ευρώ. ∆ηλαδή, αν ο παραγωγός της Πιερίας πάρει φέτος στο χέρι 0,40 ευρώ το κιλό, υπάρχει ψαλίδα 500% από το χωράφι ώς το ράφι!
Φέτος, η παραγωγή ακτινιδίων όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά,αλλά αυξάνεται συνεχώς οι ζήτηση απο την ευρωπαική αγορά, οι έµποροι επικαλούμενοι την κρίση, θέλουν να αγοράσουν τα ακτινίδια σε χαµηλές τιµές για να τα πουλήσουν στη λιανική… ακόμα ακριβότερα.Οι έµποροι όχι µόνο αγοράζουν τα ακτινίδια σε χαµηλές τιµές, αλλά και δίνουν κατά τη συγκοµιδή των καρπών µόνο µια προκαταβολή, καταβάλλοντας τα υπόλοιπα όποτε ευκαιρούν... και με τους αγρότες να είναι πάντα χαμένοι.Τα ελληνικά ακτινίδια, που µαζί µε τα ιταλικά θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ευρώπη, αναπτύσσονται κυρίως σε Πιερία, Αρτα και Καβάλα, και αποτελούν µία από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες. Η ετήσια παραγωγή τους φτάνει τους 95.000 τόνους, εκ των οποίων το 80% εξάγεται στην Ε.Ε. και σε άλλες περιοχές. Στην Πιερία παράγονται περίπου 50.000 τόνοι. Οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν και να μην ενδώσουν στις χαμηλές τιμές των εμπόρων, το κόλπο ειναι παλιό και δεν πιάνει, είναι στο χέρι τους να κερδίσουν αυτό που του αξίζει.
http://lefteria.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: