Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Συναγερμός για μολυσμένο σογιάλευρο σε φάρμες και μύλους στην Κύπρο

Σε συναγερμό βρίσκονται τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας μετά τη διοχέτευση ακατάλληλων ποσοτήτων σογιάλευρου σε κτηνοτροφικές φάρμες και  εμπορικούς μύλους. Τα αρμόδια Τμήματα διενεργούν εντατικούς ελέγχους από χθες Τετάρτη προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο μολυσμένο με σαλμονέλα σογιάλευρο χρησιμοποιήθηκε στο σιτηρέσιο των ζώων, είτε για παρασκευή ζωοτροφών.

Το φορτίο περιείχε 7.200 μετρικούς τόνους σογιάλευρο, είχε εισαχθεί από την Αργεντινή από δύο διαφορετικούς εισαγωγείς και είχε δεσμευτεί από το Υπουργείο Γεωργίας μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξειδικευμένων αναλύσεων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Παρόλα αυτά οι εισαγωγείς προχώρησαν στη διάθεση μέρους του σογιάλευρου απευθείας από το λιμάνι σε φάρμες και μύλους ζωοτροφών με τη γραπτή δέσμευση του Τμήματος Γεωργίας ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί προτού εκδοθούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

Το πελατολόγιο που προμηθεύτηκε το σογιάλευρο βρίσκεται στα χέρια του Τμήματος Γεωργίας και από χθες Τετάρτη διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει γίνει χρήση της όποιας ποσότητας προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Η όλη έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Όλοι έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά για το προβληματικό φορτίο και δόθηκαν νέες οδηγίες να παραμείνει το σογιάλευρο υπό δέσμευση στα υποστατικά τους μέχρι να διεξαχθεί επαναληπτική εξέταση.

Σε συνεννόηση του Τμήματος Γεωργίας με τους εισαγωγείς θα γίνει επαναληπτικός έλεγχος σήμερα σε νέα δείγματα για επιβεβαίωση της μόλυνσης με σαλμονέλα. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Για το Υπουργείο Γεωργίας το φορτίο θεωρείται δεσμευμένο και όσοι το προμηθεύτηκαν είναι υποχρεωμένοι να μην το κάνουν χρήση. Αν διαπιστωθεί ότι μέρος του μολυσμένου σογιάλευρου έχει καταναλωθεί τότε δεσμεύεται το γάλα, τα αυγά και τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγονται από τη φάρμα αυτή. Οι ιδιοκτήτες των υποστατικών που τυχόν παραβούν τη δέσμευση θα διωχθούν ποινικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: