κυρίως στις γυναίκες, η αλήθεια είναι ότι και ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών «ταλαιπωρείται» από αυτό. Πράγματι, στις ημέρες μας όλο και περισσότεροι άνδρες φαίνεται να αναζητούν βοήθεια σε ειδικούς σεξουαλικής υγείας για τη δυσλειτουργία αυτή.
Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Η έλξη που νιώθει ο άνδρας για τη γυναίκα αποτελεί το ξεκίνημα της σεξουαλικής του συμπεριφοράς και επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Ένας άνδρας επιθυμεί μια γυναίκα μέσω των αισθήσεων, της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της αφής και της γεύσης. Για παράδειγμα, ένας άνδρας ελκύεται από μια γυναίκα όχι μόνο από την εξωτερική της εμφάνιση, αλλά από τη φωνή της, τη μυρωδιά της και την αίσθηση που έχει το άγγιγμά της. Όταν ο άνδρας εκφράσει στη γυναίκα ότι την ποθεί, τότε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα προετοιμάζουν τη συνέχεια της σεξουαλικής συμπεριφοράς του.
Συγκεκριμένα στο μυαλό μπορεί να δημιουργηθεί μια φαντασίωση ως αποτέλεσμα των παραπάνω αισθήσεων και το σώμα «συνεχίζει» τη διαδικασία αυτή με την έναρξη της σεξουαλικής διέγερσης, που στον άνδρα φαίνεται με το ξεκίνημα της στύσης.
Υπάρχουν φορές όμως όπου αυτή η διαδικασία μπορεί να «παρεμποδιστεί». H μειωμένη ερωτική επιθυμία δεν είναι ένα πρόβλημα που «βασανίζει» μόνο τις γυναίκες αλλά πλήττει και πολλούς άνδρες. Η σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία μπορεί να εμφανίζεται στη σεξουαλική ζωή του άνδρα είτε περιστασιακά είτε με σταθερότητα. Η επιθυμία, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, αφορά τη διάθεση του ατόμου να ξεκινήσει, να εμπλακεί δηλαδή σε σεξουαλική δραστηριότητα. Η ερωτική επιθυμία εκδηλώνεται κυρίαρχα με συγκεκριμένα ερεθίσματα και φαντασιώσεις.
Κατά τη διαταραχή της μειωμένης (ή υποτονικής) σεξουαλικής επιθυμίας υπάρχει μείωση ή ακόμα και απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και διάθεσης για σεξουαλική δραστηριότητα. Την κατάσταση αυτή την αισθάνεται ως πρόβλημα είτε ο ίδιος ο άνδρας είτε η σύντροφός του. Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να περιλαμβάνει όλη τη σεξουαλική διαδικασία ή μπορεί να εστιάζεται μόνο στη συγκεκριμένη σύντροφο. Για παράδειγμα ένας άνδρας μπορεί να μην έχει σεξουαλική επιθυμία με τη γυναίκα του αλλά να επιθυμεί άλλες γυναίκες.
Τα αίτια που ευθύνονται για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι ποικίλα και πολυπαραγοντικά.
Καταρχάς, μπορεί να έχουν σχέση με ψυχολογικούς παράγοντες. Τα αίτια αυτά μπορεί να αφορούν ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ειδικότερα η κατάθλιψη φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τη μειωμένη ερωτική επιθυμία αφού η ίδια η νόσος δημιουργεί ανηδονία, έλλειψη ευχαρίστησης στο άτομο, προκαλώντας άσχημη διάθεση και απώλεια επιθυμίας να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμη και σεξουαλική επαφή!
Επιπλέον, άλλα ψυχολογικά αίτια είναι ο φόβος της αποτυχίας, το άγχος του άνδρα για να έχει καλή επίδοση, οι αυξημένες προσδοκίες (για παράδειγμα να καταφέρει να έχει η σύντροφος οργασμό σε κάθε επαφή), η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι ηθικές αναστολές λόγω αυστηρών θρησκευτικών πεποιθήσεων, προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, πένθος λόγω απώλειας αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες της σεξουαλικής ζωής κ.ά.
Ακόμη, οργανικές ασθένειες, όπως διαβήτης, καρδιολογικές ασθένειες, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατικά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις. Χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία καθώς το άτομο νιώθει πόνο, αδυναμία και αισθάνεται άσχημα με τη σωματική του εικόνα.
Μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να προκληθεί σαν παρενέργεια από τη λήψη διαφόρων φαρμάκων, όπως τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α. Επίσης, μπορεί να ευθύνεται η κατάχρηση αλκοόλ και άλλων εθιστικών ή ναρκωτικών ουσιών.
Τέλος, ορμονικοί παράγοντες, όπως μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, ανωμαλίες της υπόφυσης και του υποθάλαμου στον εγκέφαλο και υποθυρεοειδισμός.
Επιπλέον, άλλα σεξουαλικά προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσουν, σε δευτερογενή μορφή, υποτονική σεξουαλική επιθυμία. Ένας άνδρας που έχει χρόνια διαταραχή της στύσης και κάθε φορά που δοκιμάζει να κάνει σεξ αποτυγχάνει είναι πιθανό να μειώσει τη σεξουαλική του επιθυμία.
Ο άνδρας με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία εγκλωβίζεται σε ποικίλα δυσάρεστα συναισθήματα. Μπορεί να νιώθει στεναχώρια, απογοήτευση, να αισθάνεται ανίκανος ως άνδρας και να έχει πολύ θυμό για τον εαυτό του. Αυτή η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες γενικότερα στη ζωή του ατόμου.
Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που κλείνονται στον εαυτό τους, σταματούν να φλερτάρουν και να διεκδικούν τη σχέση και το σεξ. Δεν είναι απίθανο ακόμη και να μειώνουν τις κοινωνικές τους εξόδους και επαφές και να οδηγούνται στη μοναξιά και στην απομόνωση. Ως συνέπεια μπορεί να αναπτύξουν και κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό και αισιόδοξο να αναφερθεί ότι στις ημέρες μας το πρόβλημα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας μπορεί να λυθεί! Είναι ωφέλιμο ο άνδρας να μην «κουκουλώνει» το πρόβλημα, αλλά να το αναγνωρίσει και να κινητοποιηθεί για να διεκδικήσει λύση, να ζητήσει δηλαδή βοήθεια σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Μπορεί να απευθυνθεί σε ουρολόγο – ανδρολόγο και ψυχολόγο ή ψυχίατρο με ειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Στην εποχή μας κάθε σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου