Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ο Steve Jobs στην Ευρώπη;

Η  Ρόδη Κράτσα με τον Alexander Von Gabain
Η καινοτομία στην ευρωπαϊκή ατζέντα
Λίγες ημέρες μετά το χαμό του Αμερικανού εφευρέτη και «πατέρα» της Apple Steve Jobs, η καινοτομία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης βρέθηκε υψηλά στους προβληματισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΚ Ρόδη Κράτσα υποδέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) που εδρεύει στη Βουδαπέστη Γερμανό καθηγητή Alexander Von Gabain. Το ΕΙΤ βασίζεται στο τρίπτυχο ανώτατη εκπαίδευση-έρευνα-επιχειρηματικότητα και λειτουργεί μέσω δομών (Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας - Knowledge Innovation Communities, or KICs) που αναπτύσσονται πάνω σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΕΙΤ φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του «ΜΙΤ της Ευρώπης» για να συντονίσει τις ερευνητικές δυνάμεις και προσπάθειες, διάσπαρτες σήμερα στις χώρες της ΕΕ, και να αυξήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ένωσης.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα χαμηλά ποσοστά ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης καθώς και οι αιτίες και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην Ένωση Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρώπη υστερεί έντονα σε παγκόσμια κλίμακα σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές της, όπως οι ΗΠΑ και οι Ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα), κυρίως λόγω των βραδέων ρυθμών υλοποίησης των στόχων και των χαμηλότερων επενδύσεων των επιχειρήσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη. Παράλληλα, μόνο το 46% των ερευνητών της ΕΕ εργάζονται στον τομέα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με το 80% στις ΗΠΑ.

Όπως τονίστηκε και στη διμερή αυτή συνάντηση, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες και «ευφυέστερες» επενδύσεις τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική έρευνα και ανάπτυξη ενώ παράλληλα, παρατηρείται ότι οι χώρες που αύξησαν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την καινοτομία έχουν καλύτερες προοπτικές εξόδου από την κρίση. Η κα Κράτσα έθεσε τις προοπτικές συνεργασίας του Ινστιτούτου με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας και άλλων κρατών-μελών της Ευρώπης αλλά και με το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (EMUNI) - δίκτυο πανεπιστημιακών κι ερευνητικών ιδρυμάτων της ευρωμεσογειακής περιοχής με έδρα στη Σλοβενία.

«Πως διευκολύνονται οι ερευνητές να κάνουν πράξη τις ιδέες τους; Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ο Steve Jobs στην Ευρώπη; Τα ερωτήματα αυτά δημιουργούνται αμέσως όταν συνειδητοποιήσει κανείς ότι η Ευρώπη έχει ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της έρευνας και της επιστήμης. Μήπως η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας παραμένει κεντρική και κυβερνητική και δε συνοδεύει κατάλληλα τις δημιουργικές δυνάμεις, τους ανήσυχους και φιλόδοξους πολίτες; Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε γιατί η Ευρώπη έχει παρόλα τα πλεονεκτήματά της έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, γιατί δε γεννά διεθνή ταλέντα προς όφελος της προόδου της κοινωνίας, της αλλαγής του κόσμου, όπως ο Steve Jobs. Eναποθέσαμε στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) ένα σημαντικό ρόλο αλλά μεγάλη ευθύνη αλλαγών έχουν και οι κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα» αναφέρει η ελληνίδα Αντιπρόεδρος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: