Το α-Λινολενικό οξύ : Είναι διατροφικώς απαραίτητο στον άνθρωπο, αποτελεί το κύριο συστατικό του λινελαίου, ενώ σε μικρότερα ποσοστά συναντάται στο κραμβέλαιο και στο σογιέλαιο.
Το Είκοσα-πεντα-εν-οϊκό οξύ(ΕPA): Περιέχεται στο σολωμό, στο μπακαλιάρο στις σαρδέλες και στα ιχθυέλαια. Διατροφικώς απαραίτητο.
Και το Εικοσιδυα-έξα-ενοϊκό οξύ: Αποτελεί προϊόν μεταβολισμού του EPA και βρίσκεται κυρίως στα ιχθυέλαια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων έχει αντιυπερτασική δράση, δρα ευεργετικά δηλαδή για το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης και αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL. Επίσης δρα αποδεδειγμένα στη σωστη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος βοηθώντας τα άτομα τα οποία πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν σε περιπτώσεις ψυχικών νοσημάτων όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
Για λόγους υγείας και όχι απλά για εγκυκλοπαιδική γνώση, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ιδανική αναλογία κατανάλωσης ω6:ω3 λιπαρών οξέων κυμαίνεται απο 1:1 εώς 1:4 καθώς μεγαλύτερη αναλογία έχει αποδειχθει οτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
http://dietplus.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου