Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ω3 λιπαρά οξέα, συχνή κατανάλωση, ψυχοσωματική ισορροπία

Τα ω3 λιπαρά οξέα, τα συναντάμε κυρίως σε λιπαρά ψάρια και σε ιχθυέλαια, σε φυτικές τροφές όπως η αντράκλα και σε φυτικά λίπη. Περιέχονται επίσης και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια. Τα σημαντικότερα ω3 λιπαρά οξέα είναι τρία.

Το α-Λινολενικό οξύ : Είναι διατροφικώς απαραίτητο στον άνθρωπο, αποτελεί το κύριο συστατικό του λινελαίου, ενώ σε μικρότερα ποσοστά συναντάται στο κραμβέλαιο και στο σογιέλαιο.

Το Είκοσα-πεντα-εν-οϊκό οξύ(ΕPA): Περιέχεται στο σολωμό, στο μπακαλιάρο στις σαρδέλες και στα ιχθυέλαια. Διατροφικώς απαραίτητο.

Και το Εικοσιδυα-έξα-ενοϊκό οξύ: Αποτελεί προϊόν μεταβολισμού του EPA και βρίσκεται κυρίως στα ιχθυέλαια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων έχει αντιυπερτασική δράση, δρα ευεργετικά δηλαδή για το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης και αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL. Επίσης δρα αποδεδειγμένα στη σωστη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος βοηθώντας τα άτομα τα οποία πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν σε περιπτώσεις ψυχικών νοσημάτων όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Για λόγους υγείας και όχι απλά για εγκυκλοπαιδική γνώση, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ιδανική αναλογία κατανάλωσης ω6:ω3 λιπαρών οξέων κυμαίνεται απο 1:1 εώς 1:4 καθώς μεγαλύτερη αναλογία έχει αποδειχθει οτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
http://dietplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: