Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Εξαιρέσεις στο χαράτσι μετά τη θύελλα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το χαράτσι στα ακίνητα και πλέον στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεγαλώσει η λίστα των ευπαθών ομάδων οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται σχετική υπουργική απόφαση για την απαλλαγή ασθενών, υπερηλίκων και νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ομως και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ισχύει για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους, θα τεθούν συνδυαστικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με το ετήσιο εισόδημα αλλά και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Οσον αφορά στα λάθη που καταγράφονται με τα τετραγωνικά και τις τιμές ζώνης των ακινήτων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως για τις ελάχιστες "κραυγαλέες" περιπτώσεις με υπέρογκες χρεώσεις θα λαμβάνεται μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα. Στις υπόλοιπες, οι επιπλέον χρεώσεις θα συμψηφίζονται στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε έξι δόσεις.

Για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας στο υπουργείο υποστηρίζουν πως "έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων" και προς την κατεύθυνση αυτή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες "προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες".

Για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και στελέχη της ΔΕΗ.

Πιο αναλυτικά αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το τέλος και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως υπερήλικες, ασθενείς, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι όροι

Η εξαίρεση θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ετήσιο εισόδημα) και την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.

Ανάλογα κριτήρια ισχύουν και για τις ομάδες που ήδη εξαιρούνται (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι).

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για τους ανέργους η απαλλαγή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επίσης, για όλες τις ευπαθείς ομάδες μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ., προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί μέχρι τα 200 τ.μ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: