Ακριβώς 38 χρόνια μετά, η κ. Κατέχη παρουσιάζεται να έχει αλλάξει? στρατόπεδο. Εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας, πρύτανις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCD) και κορυφαία σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η 57χρονη ακαδημαϊκός κατηγορείται πως έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις να καταστείλουν βίαια μια ειρηνική διαμαρτυρία φοιτητών στον χώρο του πανεπιστημίου.
Το επίμαχο συμβάν έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα μετά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Εμπνευσμένοι από το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», μερικές δεκάδες φοιτητές του UCD αποφάσισαν να κατασκηνώσουν στον χώρο του ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο του κόστους των σπουδών.
Στις 18 Νοεμβρίου, η Ελληνίδα πρύτανις ζήτησε από τους κατασκηνωτές να απομακρυνθούν. Οταν εκείνοι αρνήθηκαν, αυτή απάντησε ωσάν συνταγματάρχης, διατάζοντας την αστυνομία του πανεπιστημίου να επέμβει και να καθαρίσει το σημείο από τους απείθαρχους. Ακολούθησαν σκηνές βίαιης καταστολής, με πάνοπλους αστυνομικούς να χτυπούν και να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο μια ομάδα φοιτητών που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία.
Συγνώμη κατόπιν εορτής
Εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα εξαιτίας των εκτρόπων που η ίδια προκάλεσε, η Ελληνίδα ακαδημαϊκός αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη για το συμβάν και προσπάθησε να αποκαταστήσει την εικόνα της στα μάτια του φοιτητικού κόσμου επικαλούμενη το «επαναστατικό» ελληνικό παρελθόν, υποστηρίζοντας πως «ήταν και αυτή εκεί» στη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.
«Θέλω να ζητήσω συγνώμη για τα όσα φριχτά συνέβησαν, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω πως τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε μπροστά σε περίπου 1.000 φοιτητές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους την καλούσαν να παραιτηθεί.
Προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, η Κατέχη έθεσε σε διαθεσιμότητα 3 από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό και ζήτησε να αποσυρθούν οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 9 φοιτητές που συνελήφθησαν. Ωστόσο, αρνήθηκε να παραιτηθεί αφήνοντας ανικανοποίητους τους φοιτητές, οι οποίοι τώρα καλούν σε μποϊκοτάζ των μαθημάτων της.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελληνίδα ακαδημαϊκός προκαλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Πρόπερσι η κ. Κατέχη είχε γίνει και τότε «αφορμή» συγκρούσεων μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας όταν αύξησε τα δίδακτρα στο Ντέιβις έως και 32% και έκλεισε μια φοιτητική εστία επικαλούμενη την περικοπή κατά 20% της δημόσιας χρηματοδότησης.
ΠΡΥΤΑΝΙΣ… ΣΤΑΡ
Με ετήσιες αποδοχές 500.000 $
Γεννημένη στην Αθήνα το 1954 και μεγαλωμένη στη Σαλαμίνα, η Λίντα Κατέχη μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1979, για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Στην πορεία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα.
Από το 2009 κατέχει τη θέση πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. Το 2010 η ελληνική κυβέρνηση την κάλεσε να ηγηθεί μιας διεθνούς εννεαμελούς επιτροπής ακαδημαϊκών για τις μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η συνδρομή της στην επιτροπή ήταν αμισθί, όμως στις ΗΠΑ φέρεται να αμείβεται ως… σταρ του πανεπιστημιακού χώρου. Οι ετήσιες αποδοχές της από το Ντέιβις αγγίζουν μαζί με τα μπόνους τα 500.000 δολάρια.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΙΛΙΝΟΪΣ
«Αθωώθηκε» από την εξεταστική επιτροπή αλλά οι «σκιές» έμειναν…
Στην πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Ντέιβις, η δραστήρια ομογενής βρέθηκε το 2009 εγκαταλείποντας τη θέση της κοσμήτορος και αντιπρυτάνεως ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Ωστόσο, φαίνεται ότι έφυγε αφήνοντας ανοιχτές υποθέσεις.
Λίγο μετά τον διορισμό της στην Καλιφόρνια, μια σειρά από δημοσιεύματα αποκάλυψε την ύπαρξη ενός σκανδάλου στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Το ζήτημα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς και τα δύο πανεπιστήμια είναι (ημι)κρατικά και λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως, τόσο μέσω του Τύπου όσο και, αργότερα, από την εξεταστική επιτροπή που συνέστησε επί τούτου ο κυβερνήτης του Ιλινόις, υπήρχε ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας στις εγγραφές πρωτοετών φοιτητών.
Διασυνδέσεις
Γόνοι «καλών» οικογενειών, με πολιτικές διασυνδέσεις, εντάσσονταν στην «Κατηγορία Ι» και εισάγονταν ακόμα και με ανεπαρκείς ακαδημαϊκές επιδόσεις. Η εξέταση των αιτήσεων εισαγωγής εποπτευόταν τυπικά από τη Λίντα Κατέχη, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε η ίδια και αποδέχτηκαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, εκείνη δεν ασχολήθηκε καθόλου με το αντικείμενο, οπότε δεν αντιλήφθηκε και τις παρατυπίες.
Το σχετικό πόρισμα της επιτροπής απαλλάσσει πλήρως την κ. Κατέχη -δεν την αναφέρει καν- από κάθε υπόνοια συμμετοχής στην πρακτική ανωτέρων και υφισταμένων της. Παρ' όλα αυτά η υπόθεση συζητήθηκε ευρέως στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας εξαιτίας της εμπλοκής γνωστών ελληνικών ονομάτων, όπως ενός συμβούλου του Αλεξ Γιαννούλια, αλλά κι ενός ελληνορθόδοξου παπά με… έφεση στα οικονομικά.
Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ – Ν. ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου