Image via WikipediaΤο λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι με αποτέλεσμα να
περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα αντιοξειδωτικά
είναι θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από
τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες
παράγονται από τις διάφορες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον
οργανισμό και καταστρέφουν το ανθρώπινο DNA.
Τα τελευταία χρόνια πληθώρα επιστημονικών μελετών κατέδειξε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού στη συσσώρευση των λιποκυττάρων στο λιπώδη ιστό. Εκχυλίσματα του βοτάνου του λευκού τσαγιού που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες φάνηκε να αναστέλλουν την παραγωγή νέων λιποκυττάρων με αποτέλεσμα την κινητοποίηση και τη διάσπαση λιπαρών οξέων από ώριμα λιποκύτταρα.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία μελέτησε τη βιολογική επίδραση εκχυλίσματος λευκού τσαγιού στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η αύξηση της εμφάνισης συσχετιζόμενων με την παχυσαρκία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδους διαβήτη συνιστά ένα διαρκές πρόβλημα. Το λευκό τσάι φάνηκε μέσα από τις μελέτες ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανική φυσική λύση με λιποδιαλυτική δράση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση λευκού τσαγιού φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι είναι μία από αυτές.
Σε αρκετές πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι το λευκό τσάι εμπόδιζε την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα είναι μία ακόμα ευεργετική λειτουργία που μπορεί να έχει το λευκό τσάι.
Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και συντηρώντας μια σταθερή υγιή ροή αίματος προλαμβάνεται και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών, συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη λευκού τσαγιού όχι μόνο μειώνει την ‘κακή’ LDL χοληστερόλη, αλλά αυξάνει και την ‘καλή’ HDL χοληστερόλη.
Το λευκό τσάι πιθανώς να έχει θετικές επιδράσεις και στην υγεία των ανθρώπινων οστών. Άτομα που καταναλώνουν καθημερινά λευκό τσάι φαίνεται να έχουν αυξημένη οστική πυκνότητα σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως το λευκό τσάι να είναι ευεργετικό και σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδες ή οστεοπόρωση.
Το λευκό τσάι είναι επίσης αντιβακτηριακός και αντιϊκός παράγοντας προστατεύοντας από διάφορους μολυσμαντικούς οργανισμούς, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ίσως να μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα φορείς του ιού HIV. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι το τσάι περιέχει μικρές ποσότητες φθορίου συμβάλλει στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών, ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη πλάκας και τερηδόνας.
Τα τελευταία χρόνια πληθώρα επιστημονικών μελετών κατέδειξε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού στη συσσώρευση των λιποκυττάρων στο λιπώδη ιστό. Εκχυλίσματα του βοτάνου του λευκού τσαγιού που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες φάνηκε να αναστέλλουν την παραγωγή νέων λιποκυττάρων με αποτέλεσμα την κινητοποίηση και τη διάσπαση λιπαρών οξέων από ώριμα λιποκύτταρα.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία μελέτησε τη βιολογική επίδραση εκχυλίσματος λευκού τσαγιού στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η αύξηση της εμφάνισης συσχετιζόμενων με την παχυσαρκία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδους διαβήτη συνιστά ένα διαρκές πρόβλημα. Το λευκό τσάι φάνηκε μέσα από τις μελέτες ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανική φυσική λύση με λιποδιαλυτική δράση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση λευκού τσαγιού φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι είναι μία από αυτές.
Σε αρκετές πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι το λευκό τσάι εμπόδιζε την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα είναι μία ακόμα ευεργετική λειτουργία που μπορεί να έχει το λευκό τσάι.
Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και συντηρώντας μια σταθερή υγιή ροή αίματος προλαμβάνεται και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών, συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη λευκού τσαγιού όχι μόνο μειώνει την ‘κακή’ LDL χοληστερόλη, αλλά αυξάνει και την ‘καλή’ HDL χοληστερόλη.
Το λευκό τσάι πιθανώς να έχει θετικές επιδράσεις και στην υγεία των ανθρώπινων οστών. Άτομα που καταναλώνουν καθημερινά λευκό τσάι φαίνεται να έχουν αυξημένη οστική πυκνότητα σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως το λευκό τσάι να είναι ευεργετικό και σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδες ή οστεοπόρωση.
Το λευκό τσάι είναι επίσης αντιβακτηριακός και αντιϊκός παράγοντας προστατεύοντας από διάφορους μολυσμαντικούς οργανισμούς, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ίσως να μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα φορείς του ιού HIV. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι το τσάι περιέχει μικρές ποσότητες φθορίου συμβάλλει στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών, ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη πλάκας και τερηδόνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου