Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Καμπανάκι για τα αντιβιοτικά

Για αλόγιστη χρήση φαρμάκων μιλούν οι γιατροί, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην καταπολέμηση των ιώσεων

Καμία ωφέλεια στον ασθενή που έχει προσβληθεί από ίωση δεν προσφέρουν τα αντιβιοτικά. Οι λοιμώξεις που προκαλούν οι ιώσεις θεραπεύονται από μόνες τους

Οχι αντιβιοτικά στις ιώσεις. Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ χρήσιμα κατά των λοιμώξεων από μικρόβια, ενώ δεν έχουν καμία δράση στους ιούς.
Την προειδοποίηση αυτή απηύθυναν χθες οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Αντιβιοτικών.
Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την κατάχρηση των αντιβιοτικών που παρατηρείται στην Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε αλόγιστη χρήση τους.
Η κατάχρηση θα οδηγήσει σε αχρήστευσή τους, τονίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Στάθης Σκληρός.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν 250 είδη ιών, οι οποίοι προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς).
Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις που προκαλούν θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών.
Σε τέτοιες περιπτώσεις -εξηγούν- το σύνθημα πρέπει να είναι: "Βήχας, πονόλαιμος, συνάχι. Ιός είναι, θα περάσει".
Από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε αντιβίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις φροντίζουμε μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αφού προηγουμένως έχουμε επικοινωνήσει με τον γιατρό μας και έχουμε αποκλείσει άλλα ενδεχόμενα.
Κατάχρηση
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση.
Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δραστικό, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο.
Κάθε άνθρωπος υφίσταται τρεις με τέσσερις ιώσεις κάθε χρόνο, με ίδια ή παρόμοια συμπτωματολογία. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μία και μόνη προσβολή.
Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν, ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Δεν προλαβαίνουν, επίσης, την εξέλιξη μιας ιογενούς λοίμωξης σε μικροβιακή.
Οι μηχανισμοί "δυναμώνουν" τα μικρόβια
Σε καταστροφή της φυσιολογικής χλωρίδας οδηγεί η κακή χρήση αντιβιοτικών. Οταν καταναλώνονται για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνεται η δυνατότητα σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια, τα οποία πιθανόν να μας προσβάλουν στο μέλλον. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς με την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, θα αναπτύσσονται και "έξυπνα" μικρόβια, τα οποία θα βρουν τρόπο να αναπτύξουν αντοχή και σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: