Image via Wikipedia |
Η έρευνα ξεκινά με την Ελλάδα όπου ο Gerd Höhler αναφέρει ότι πολλοί έλληνες δεν λένε τα καλύτερα για τη Γερμανία. Το όνομα «Μέρκελ» είναι για ορισμένους βρισιά. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι μακράν η πιο αντιδημοτική ξένη πολιτικός.
Σχεδόν 48% των ελλήνων έχουν αρνητική γνώμη γι’ αυτήν. Έλληνες γελοιογράφοι αρέσκονται να την παρουσιάζουν ως βρικόλακα ή ως θηριοδαμαστή τσίρκου που αναγκάζει με μαστίγιο συνταξιούχους να περνούν μέσα από αναμμένα λάστιχα αυτοκινήτων.
Πολλοί έλληνες, επίσης, την κατηγορούν ότι στην αρχή της κρίσης για εσωκομματικούς λόγους καθυστέρησε να δώσει δανειακή βοήθεια ενώ τώρα σέρνει τη χώρα με απάνθρωπα μέτρα λιτότητας σε βαθύτερη ύφεση.
Η αρνητική εικόνα της καγκελαρίου αφήνει ίχνη. Πριν έξι χρόνια το 78% των ελλήνων απαντούσε ότι η Γερμανία ήταν η πιο συμπαθής χώρα. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 29% και μάλιστα πίσω από Ινδία, Κίνα και Ρωσία».
Ίσως η απογοήτευση να είναι ιδιαίτερα μεγάλη επειδή οι έλληνες δεν είχαν τις περασμένες δεκαετίες με καμία ευρωπαϊκή χώρα τόσο στενές σχέσεις όσο με τη Γερμανία. Περί τις 800.000 ελλήνων είχαν έρθει από το 1960 και μετά ως Gastarbeiter στη Γερμανία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εντωμεταξύ επιστρέψει στην πατρίδα τους.
Όμως δεν είναι όλοι οι έλληνες κατά της Γερμανίας και αυτό φαίνεται από την αύξηση του ενδιαφέροντος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Goethe. Οι περισσότεροι φοιτητές μαθαίνουν γερμανικά με στόχο να μεταναστεύσουν στη Γερμανία λόγω της κρίσης. Οι χώρες που ακολουθούν είναι Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και εκτός Ευρωζώνης η Μ. Βρετανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου