Σήμερα το βράδυ πριν ξεκινήσετε την όποια γιορτινή συνεύρεση για τον ερχομό του 2010, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στον ουρανό. Θα ,χει φορέσει κι αυτός τα καλά του, προσφέροντάς μας ένα άυλο και συνάμα «ακριβό» δώρο... Η Σελήνη θα χάσει την ασημένια της φορεσιά, καθώς θα μπαίνει στην παρα-σκιά που ρίχνει η Γη στο Διάστημα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε μια μερική έκλειψη. Αρκεί να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Αν και όχι τόσο θεαματικό όσο μια ολική ηλιακή έκλειψη ή και μια ολική έκλειψη της Σελήνης, και αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι που μπορούμε να το παρατηρήσουμε πάρα πολύ συχνά. Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι η έκλειψη αυτή συμβαίνει στη διάρκεια μιας επονομαζόμενης «Μπλε Σελήνης» (Blue Moon), μιας σπάνιας συγκυρίας, όταν μέσα σε ένα μήνα έχουμε δύο πανσελήνους. Την πρώτη πανσέληνο του Δεκεμβρίου τη θαυμάσαμε στις 2 του μηνός και τη δεύτερη σήμερα. Πότε ακριβώς θα πρέπει να στρέψουμε τα μάτια στο νυχτερινό ουρανό; Οπως είπε στην «Ε» ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου κ. Διονύσης Σιμόπουλος, η έκλειψη θα αρχίσει στις 19.17 σήμερα το βράδυ, όταν η Σελήνη θα αρχίσει να μπαίνει στην παρα-σκιά της Γης, και θα φτάσει στο μέγιστό της στις 21.22.39. Το όλο φαινόμενο της έκλειψης θα ολοκληρωθεί στις 23.28.11, μισή ώρα περίπου πριν από την έλευση του νέου έτους. Η επόμενη ολική έκλειψη της Σελήνης θα γίνει σ' ένα χρόνο περίπου, στις 21 Δεκεμβρίου του 2010.
«Στη διάρκεια μιας έκλειψης έχουμε τρεις συνολικά πρωταγωνιστές: τον Ηλιο, τη Σελήνη και τη Γη», εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος. «Για να συμβεί όμως μια έκλειψη χρειάζεται τα τρία αυτά σώματα να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Ετσι, παρ' όλο που η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη μία σχεδόν φορά το μήνα, δεν έχουμε εκλείψεις κάθε μήνα.
Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, ας υποθέσουμε ότι μια ευθεία γραμμή περνάει από το κέντρο του Ηλιου και της Γης και εκτείνεται στην άλλη της πλευρά. Αν η Σελήνη στη διαδρομή της γύρω από τη Γη περνούσε ακριβώς πάνω στη γραμμή θα είχαμε εκλείψεις κάθε μήνα και ηλιακές και σεληνιακές. Η Σελήνη όμως δεν ταξιδεύει με αυτό τον τρόπο, αλλά αντίθετα, στην περιφορά της γύρω από τη Γη, περνάει είτε πιο πάνω είτε πιο κάτω από την υποθετική αυτή γραμμή. Οταν τα τρία αυτά σώματα δεν βρίσκονται στην ίδια ευθεία, οι σκιές και της Γης και της Σελήνης χάνονται στο Διάστημα και δεν γίνονται εκλείψεις».
Οσον αφορά την προέλευση της ονομασίας «Blue Moon», ο κ. Σιμόπουλος τονίζει ότι πράγματι κάτω από ορισμένες συνθήκες υπάρχουν περιπτώσεις που η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού της γκρίζου). «Οταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη και μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη για παράδειγμα με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, το φεγγάρι φαίνεται γαλάζιο. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο σπάνιο, ώστε έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του "σχεδόν ποτέ". Μ' αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση "Μπλε Σελήνη", για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σ' έναν μήνα, η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σ' ένα μήνα ονομάζεται "Μπλε Σελήνη", παρ' όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο (αφού η περίοδος από τη μια πανσέληνο έως την επόμενη φτάνει τις 29,5 περίπου ημέρες και για την ακρίβεια 29,53059 ημέρες), δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο».ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου