Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

H Ελληνίδα πίσω από το "Avatar"

Οσοι απολαύσατε τον ονειρικό κόσμο της ουτοπίας των Νάβι στο «Avatar» των ρεκόρ, όσοι δώσατε συγχαρητήρια στον Τζέιμς Κάμερον για τη νέα μεγάλη επιτυχία του, πρέπει να ξέρετε ότι είχε και ελληνική βοήθεια στη δημιουργία της ιστορίας του! Η ελληνικής καταγωγής εκτελεστική παραγωγός και σεναριογράφος Λέτα Καλογρίδη είναι το ανερχόμενο «αστέρι» του Χόλιγουντ και κατάφερε να συνεργάζεται ταυτόχρονα και με τους Ολιβερ Στόουν, Μάρτιν Σκορσέζε και Στίβεν Σπίλμπεργκ!

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα, η Ελισάβετ Καλογρίδη από τη Φλόριντα είναι πολύ, μα πάρα πολύ γνωστή στο Χόλιγουντ, στο οποίο βρέθηκε από τον Απρίλιο του 1994. Σε ηλικία 29 χρόνων και ενώ ακόμη σπούδαζε στη σχολή κινηματογραφίας του UCLA πούλησε το πρώτο της σενάριο στη Warner Bros! Τίτλος του ήταν «In Nomine Dei» και ήταν μια επική ταινία για τη Ζαν ντ' Αρκ, η οποία όμως δεν γυρίστηκε τελικά…
 
Από τότε έμπλεξε για τα καλά στα γρανάζια της βιομηχανίας του σινεμά και τον Μάρτιο του 1995 έγραψε το αρχικό σενάριο της μεγάλης επιτυχίας «X-Men». Ακολούθησαν η συμμετοχή της στη συγγραφή των σεναρίων στις ταινίες «Tomb Raider» και «Wonder Woman» (που δεν γυρίστηκε), στο ριμέικ του «Lone Ranger», το οποίο επίσης δεν βγήκε και η παρουσία της ως εκτελεστική παραγωγός και σεναριογράφος στη σειρά «Birds of Prey», η οποία ήταν βασισμένη σε χαρακτήρες υπερηρώων από τα κόμικς.


Ισχυρές γνωριμίες

Κάπου εκεί, η Λέτα Καλογρίδη έκανε γνωριμίες που την ανέβασαν στο Χόλιγουντ. Γύρω στο 2002 οι δρόμοι της διασταυρώνονται με τον διάσημο Ολιβερ Στόουν. Μαζί του γράφει το σενάριο για τον επικό «Αλέξανδρο», για το οποίο πάντως εισπράττει κακές κριτικές. Η έμφυτη ροπή της προς τον φανταστικό κινηματογράφο την κάνει να αναλάβει την προσαρμογή ενός θρίλερ ρωσικής παραγωγής με τίτλο «Night Watch» που έσπασε ταμεία στη Ρωσία, κόβοντας περισσότερα εισιτήρια από τον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών»!

Ως το 2007 γράφει το σενάριο της ταινίας «Pathfinder» και συμμετέχει στην ομάδα σεναριογράφων της τηλεοπτικής σειράς «Bionic Woman» που γυρίζεται για το NBC. Ομως, η διετία 2007-08 είναι η χρυσή περίοδος για την ανερχόμενη Ελληνίδα, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πολύμηνη απεργία της Ενωσης Σεναριογράφων λόγω διαμάχης με τις εταιρείες παραγωγής για τις αμοιβές. Σύντομα αναλαμβάνει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του «ειρηνοποιού» και κερδίζει «πόντους» μεσολαβώντας για να αμβλυνθεί η κατάσταση!


«Μούσα» του Κάμερον

Η γνωριμία της με τον Τζέιμς Κάμερον πριν από μία δεκαετία θα της αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή. Ο Καναδός σκηνοθέτης της αναθέτει τον ρόλο της εκτελεστικής παραγωγού στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, το «Avatar»! Μάλιστα, σύμφωνα με τους «L.A. Times», τον βοηθά και στη συγγραφή του σεναρίου!

Η Λέτα Καλογρίδη έχει πλέον ορθάνοιχτες πόρτες μπροστά της. Είναι επιτυχημένη και, κυρίως, αναγνωρίσιμη κι έτσι στη ζωή της μπαίνει άλλο ένα «βαρύ» όνομα. Ο Μάρτιν Σκορσέζε εμπιστεύεται για πρώτη φορά γυναίκα σεναριογράφο και της αναθέτει το σενάριο για το θρίλερ «Shutter Island», με τους πρώτης γραμμής ηθοποιούς Λεονάρντο ντι Κάπριο, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Μαξ φον Σίντοφ. Η ταινία, που βγαίνει στις αίθουσες σε λίγες ημέρες, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα του «Mystic river» Ντένις Λεχέιν!

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ξέρει πλέον τις δυνατότητες της 45χρονης Ελληνίδας και της έχει αναθέσει το σενάριο για μία νέα υπερπαραγωγή που θα είναι έτοιμη το 2011. Είναι το «Battle angel», ταινία βασισμένη στην ιαπωνική τηλεοπτική σειρά ψηφιακών χαρακτήρων, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Kishiro. Θυμίζει Φρανκενστάιν σε μια εκδοχή του 26ου αιώνα και θα έχει κάτι από «Avatar», αφού θα περιλαμβάνει πάνω από 1.500 σκηνές με ψηφιακά οπτικά εφέ!

Παράλληλα, γράφουν μαζί και το σενάριο μιας ταινίας μάλλον ασυνήθιστης για τις προτιμήσεις του Καναδού σκηνοθέτη. Το «The Dive», που ακόμη δεν έχει αρχίσει να γυρίζεται, είναι κοινωνικό δράμα και πραγματεύεται την αληθινή ιστορία ενός θρυλικού ζεύγους αυτοδυτών, του Κουβανού Francisco «Pipin» Ferreras και της Γαλλίδας Audrey Mestre, οι οποίοι έκαναν δεκάδες ρεκόρ στις καταδύσεις σε μεγάλα βάθη χωρίς εξοπλισμό, ώσπου η ερωμένη του έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού.


Συμβόλαιο με την Dream-Works

Το Χόλιγουντ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πολλοί σεναριογράφοι που να μπορούν να συνεργάζονται ταυτόχρονα με δύο μεγάλους σκηνοθέτες, πόσω μάλλον όταν αυτοί είναι ο Κάμερον και ο Σκορσέζε. Ομως, η Λέτα Καλογρίδη όχι μόνο το κατάφερε, αλλά έβαλε κι άλλο ιερό τέρας στη ζωή της! Τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την DreamWorks για να αναλάβει το σενάριο και την προσαρμογή σε 3D ταινία της τηλεοπτικής σειράς γιαπωνέζικων κινούμενων σχεδίων Manga, «Ghost in the Shell», υπό την επίβλεψη του κορυφαίου Στίβεν Σπίλμπεργκ!

Παραμένει άγνωστο πού βρήκε η Ελληνίδα σεναριογράφος τον χρόνο για να γράψει το σενάριο και για τη θεαματική κωμωδία δράσης «Knight & Day» που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Ιούλιο με τον Τομ Κρουζ και την Κάμερον Ντίαζ! Αλλά μήπως άδικα την έχουν κατατάξει οι «Los Angeles Times» στο top-10 των πιο αξιοπρόσεκτων ταλέντων;  ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: