Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι εφημερίδες της περιφέρειας.

Κλείνουν η μία μετά την  άλλη οι εφημερίδες της περιφέρειας. Μετά την εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Πάτρας ανέστειλε από την Πέμπτη την έκδοσή της, ως ημερήσια, η εφημερίδα της Χίου «Δημοκρατική». 
Στο τελευταίο άρθρο διαβάζουμε: 
"Εμείς αυτό που κάναμε το κάναμε γιατί το θέλαμε, από κοντά και οι συνεργάτες μας δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, όλοι μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί είμαστε, τόσο μπορέσαμε, τόσο αντέξαμε, μεχρις εδώ το φτάσαμε. Δεν περιμέναμε ανταμοιβή, δεν σκεφτήκαμε με ιδιοτέλεια. Μας αρκεί που αγωνιστήκαμε για την αλήθεια και το δίκιο χωρίς να χάσομε τον δρόμο.
Αυτό κάναμε κι αυτό μας φτάνει. Μια σπίθα αφήνουμε πίσω μας, μήπως ένα αεράκι φυσήξει και ξαναπάρει φωτιά.
Άνω τελεία λοιπόν" 

Προκλητικό κλείσιμο των "Αιολικών Νέων" στην Λέσβο

Με ένα προκλητικότατο δελτίο τύπου στον τοπικό τύπο οι εκδότες των "Αιολικών Νέων" και "Κυριακάτικων Αιολικών", Γιώργος και Τζούντυ Κονδυλούδη ανακοίνωσαν το κλείσιμο των εφημερίδων τους στους εργαζόμενους που προσήλθαν στη δουλειά τους και βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες με αλλαγμένες κλειδαριές.
Χθες, δεν κυκλοφόρησε η μεγάλη εφημερίδα της Μυτιλήνης, «Αιολικά Νέα». Οι εκδότες της και εκδότες της εφημερίδας «Κυριακάτικα Αιολικά», Γιώργος και Τζούντυ Κονδυλούδη, ανακοίνωσαν την αναστολή της έκδοσης των εφημερίδων, όχι λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά για λόγους που σχετίζονται με την «ανεπάρκεια του υπάρχοντος προσωπικού».
«Επειτα από ώριμη σκέψη και με πόνο ψυχής, ανακοινώνουμε την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων μας "Αιολικά Νέα" και "Κυριακάτικα Αιολικά".
Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτή την επώδυνη απόφαση, διότι διαπιστώσαμε ότι με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοσή τους, με την εγκυρότητα και τη γνωστή σε όλους ποιότητα που τις χαρακτηρίζει εδώ και 20 χρόνια», αναφέρουν οι εκδότες, οι οποίοι πριν από δυο χρόνια είχαν τιμηθεί από το υπουργείο Τύπου σαν οι εκδότες της καλύτερης περιφερειακής εφημερίδας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «η επιχείρηση είναι απόλυτα υγιής και βιώσιμη», οι δε εκδότες «υπόσχονται προς όλους τους προμηθευτές τους, το Δημόσιο και τους εργαζομένους, ότι θα είναι συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση προς τούτο, είναι την ίδια συνέπεια να δείξουν και οι πελάτες - οφειλέτες της επιχείρησής μας».
Τι λένε οι εργαζόμενοι
«Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική», υποστηρίζουν, απαντώντας στην ανακοίνωση των εκδοτών που τους θέλει «υπαίτιους», κατά κάποιον τρόπο, της εξέλιξης αυτής.
«Η εγκυρότητα, η ποιότητα και η οικονομική ευρωστία των δύο αυτών εφημερίδων οφείλονται στη δουλειά μας. Το υπάρχον προσωπικό είναι αυτό που δημιούργησε και διατήρησε το "ισχυρό όνομα" των δύο εκδόσεων, το οποίο τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο εργοδότες.
»Ο απροκάλυπτος εκβιασμός της εργοδοσίας ξεπέρασε κάθε όριο όταν την προηγούμενη Δευτέρα ο διευθυντής κάλεσε σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και των δυο εφημερίδων και τους ανακοίνωσε πως αν όσοι επιμένουν να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υποχωρήσουν, θα κλείσει την εφημερίδα. Κάποιοι από τους εργαζόμενους είχαν ήδη προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας η οποία κάλεσε τον Κονδυλούδη σε τριμερή συνάντηση για την υπογραφή των συμβάσεων. Στον ωμό εκβιασμό της εργοδοσίας απάντησαν συλλογικά και ξεκάθαρα όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία της Τετάρτης. Μια μέρα αργότερα πηγαίνοντας στη δουλειά τους βρήκαν τα γραφεία κλειδωμένα, ενώ για το κλείσιμο της επιχείρησης ενημερώθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ αρκετές ώρες αργότερα.

»Είναι προφανές ότι πρόκειται για εκδικητική απόφαση ενός εργοδότη που το θράσος του φτάνει μέχρι το σημείο να ομολογεί ανερυθρίαστα ότι αν και δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα, οι νόμιμες αξιώσεις ορισμένων εργαζόμενων στέκονται εμπόδιο στα υπερκέρδη που θα ήθελε να αποκομίσει και για αυτό έτσι απλά κλείνει τις εφημερίδες του και πετάει στην ανεργία 20 εργαζόμενους.

»Ενα τρομοκρατικό λουκέτο, καρμπόν με αυτό της εφημερίδας "Ημέρα" της Πάτρας η οποία έκλεισε ακριβώς μια μέρα μετά τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε απεργία και ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες απειλές από την εργοδοσία.

»Ως εδώ. Ας δώσουμε στον Κονδυλούδη, και στον κάθε εργοδότη το μάθημα που του αξίζει για να καταλάβει πως δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές ανθρώπων σαν να είναι περιουσιακά του στοιχεία.

»Σάββατο 27/2 18:00, συνέλευση Απεργιακής επιτροπής στο κτίριο Παπαρίσβα»


Την απόφαση αναστολής έκδοσης των εφημερίδων καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) και ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

Και μία ειρωνεία ή ... προφητεία : Την Κυριακή η εφημερίδα είχε τίτλο ΅Απειλή Λουκέτου΅ και στο τελευταίο φύλλο ΅Στο μάτι του κυκλώνα΅...

Δεν υπάρχουν σχόλια: