Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Θα ψηφίσουν οι μετανάστες στις φετινές δημοτικές

Κατατέθηκε χθες το απόγευμα το νομοσχέδιο για τους μετανάστες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, χωρίς να περιέχει σημαντικές αλλαγές τουλάχιστον στις βασικότερες διατάξεις του, που είναι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά των μεταναστών -δηλαδή τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα-, αλλά και τη συμμετοχή των μεταναστών με τη δυνατότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος, στις 14 Νοεμβρίου.
Ιδιες παραμένουν επίσης οι προϋποθέσεις για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους ενήλικους μετανάστες μετά τη συμπλήρωση επτά ετών νόμιμης και οριστικής διαμονής στην Ελλάδα. Μικρές μεταβολές έχουν σημειωθεί στο ύψος των παραβόλων που στο τελικό νομοσχέδιο μειώνονται. Ετσι από 1.000 ευρώ γίνεται 700 το παράβολο για την αίτηση πολιτογράφησης και από 900 ευρώ γίνεται 600 στην αίτηση που καταθέτουν οι μετανάστες για άδεια παραμονής επί μακρόν διαμένοντος.
Κατά τα λοιπά το νομοσχέδιο θέτει θεμέλιο λίθο και απαραβίαστη προϋπόθεση της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας τη νομιμότητα των μεταναστών. Με τη συμπλήρωση πέντε ετών νόμιμης παραμονής ο μετανάστης θεμελιώνει δικαίωμα να υποβάλει την αίτηση πολιτογράφησης. Στη συνέχεια δίδεται προθεσμία δύο χρόνων στην ελληνική πολιτεία να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο αίτημα. Η επταετία θα ισχύσει για τους μετανάστες που έχουν αυτήν τη στιγμή τις προϋποθέσεις. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ορίζεται ως προϋπόθεση η επταετής νόμιμη διαμονή στη χώρα ή η κατοχή άδειας «επί μακρόν διαμένοντος» για τους μετανάστες που θα ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Στη συνέχεια η πολιτεία έχει προθεσμία ενός έτους να απαντήσει θετικά ή αρνητικά, δηλαδή συνολικά απαιτούνται οκτώ χρόνια για την απόκτηση ιθαγένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: