Οι κουβέρτες «ζέσταιναν» 500.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρωνΣτη χτεσινή καταμέτρηση που έγινε εντός του λιμένα της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν τελικά 482.500 πακέτα των 20 τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 2,4 εκατ. ευρώ

Η Αίγυπτος αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διακίνησης λαθραίων τσιγάρων προς την Ευρώπη, με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα Δίωξης του Β΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης εντόπισε και τρίτο, μέσα σε τρεις μήνες, φορτίο με λαθραία τσιγάρα -500.000 πακέτα- που έφτασε στη Θεσσαλονίκη μέσω της Αιγύπτου.
Τα έγγραφα του φορτίου ανέφεραν ότι το κοντέινερ περιείχε κουβέρτες με τελικό προορισμό τα Σκόπια. Μετά την κατάθεση των παραστατικών εγγράφων ακολούθησε ανάλυση κινδύνου και το φορτίο «κλειδώθηκε» ως ύποπτο. Η εμπειρία από τις δύο άλλες περιπτώσεις ήταν νωπή: τα κοντέινερ που είχαν εντοπιστεί στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου υποτίθεται ότι μετέφεραν αξεσουάρ μπάνιου και ποτήρια!
Τελικά, το πρωί της Τρίτης, το κοντέινερ ανοίχτηκε για να επαληθευτεί το περιεχόμενό του. Πράγματι είχε κουβέρτες, αλλά μόλις… 20! Οι λαθρέμποροι είχαν τοποθετήσει ως «τάπα» λίγες κουβέρτες, καλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο των 500.000 πακέτων τσιγάρων. Αν το φορτίο κυκλοφορούσε στην Ελλάδα, το ελληνικό Δημόσιο θα έχανε από φόρους 1,5 εκατ. ευρώ.
Η «συγκομιδή» από την Αίγυπτο είναι πλούσια, με το Τμήμα Δίωξης του Β΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης να προχωρά -μέχρι στιγμής- στην κατάσχεση 1.353.500 πακέτων τσιγάρων. Μάλιστα, για μία από τις υποθέσεις έχουν γίνει και συλλήψεις, καθώς τα δύο από τα τρία κοντέινερ είχαν τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.