Με ρυθμό… χελώνας προχωρεί ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της χώρας. Σχεδόν έντεκα χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας και εννέα χρόνια μετά την έναρξη του σχετικού προγράμματος, λιγότερο από το 10% του κτιριακού δυναμικού του Δημοσίου έχει ελεγχθεί για τη στατική του επάρκεια, παρ’ ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος μίλησε στην «Espresso της Κυριακής» για τον τρόπο που προετοιμαζόμαστε ως χώρα για μια νέα «επίσκεψη» του Εγκέλαδου και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του: «Φαίνεται ότι δεν έχουμε διδαχθεί και πολύ από το παρελθόν».
Χρειάστηκε να δούμε τις σκηνές φρίκης που εκτυλίχθηκαν στην Αϊτή μετά τα φονικά 7,3 Ρίχτερ της 12ης Ιανουαρίου, αλλά και να ανησυχήσουν οι κάτοικοι της Ναυπακτίας δύο φορές μέσα σε μία βδομάδα εξαιτίας των δίδυμων σεισμών μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στις 18 και 22 του μήνα στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, για να ξαναθυμηθούμε ότι ζούμε σε μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα και συνεπώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Φαίνεται όμως ότι η απουσία καταστροφικών σεισμών τα τελευταία χρόνια μάς έχει οδηγήσει σε «σχετική χαλάρωση».
Ηταν το 2001 όταν το (τότε) υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων είχε ζητήσει με εγκύκλιό του από τις νομαρχίες και τους δήμους να προχωρήσουν σε «ταχύ οπτικό έλεγχο» των δημοσίων κτιρίων της χώρας, που ανέρχονται σε περίπου 80.000, και να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα στον ΟΑΣΠ. Τι έγινε από τότε; «Μέχρι σήμερα έχουμε πάρει απαντήσεις για 7.850 κτίρια» λέει ο κ. Μακρόπουλος, «αν και ο έλεγχος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο». Με άλλα λόγια, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εικόνα για τη σεισμική τρωτότητα ή όχι της συντριπτικής πλειονότητας των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που εργάζονται σε αυτές ή τις επισκέπτονται καθημερινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου