Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να νικήσουν την οσμή του θανάτου και να αναστήσουν την ελπίδα για ζωή. Εργάζονται πυρετωδώς, κάτω από αντίξοες συνθήκες, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να σταματούν ούτε για ένα λεπτό. Αλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, «ακόμη και τα δευτερόλεπτα στη σεισμόπληκτη Αϊτή είναι κρίσιμα για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή».
Στο πολύπαθο νησί της Καραϊβικής οι δέκα άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κατάφεραν έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες να σκορπίσουν ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο απεγκλωβίζοντας μετά από δώδεκα μέρες μέσα από τα έγκατα της γης τον 22χρονο Γουίζμοντ Εξάντους. Κατάφεραν να τον βγάλουν ζωντανό μέσα από τον τάφο των συντριμμιών και των χαλασμάτων και να δώσουν στους απεγνωσμένους επιζώντες την πίστη στο θαύμα. Λίγα, μέτρα πιο μακριά, τη δική τους μάχη και ίσως την πιο δύσκολη δίνουν από τις 18 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο της βομβαρδισμένης περιοχής Petite Goave τέσσερις ακόμη Ελληνες, οι οποίοι καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπαθούν να σώσουν από το θάνατο όσους περισσότερους μπορούν.
Πρόκειται για τα τέσσερα μέλη των Γιατρών του Κόσμου, που άφησαν πίσω τους γραφεία, παιδιά, συζύγους, συγγενείς και φίλους και χωρίς δεύτερη σκέψη ταξίδεψαν στην άλλη άκρη της Γης προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Οι τέσσερις ήρωες, ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο ιατρός και πλαστικός χειρουργός Μιλτιάδης Σερηγιαννίδης, η ιατρός αναισθησιολόγος Σταυρούλα Πούλου και το διοικητικό μέλος Ανδρέας Θωμόπουλος από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην περιοχή έχουν ξεκινήσει το δικό τους πόλεμο με το χρόνο και το θάνατο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Espresso» ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, μέλος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου, «οι άνθρωποί μας δουλεύουν ασταμάτητα προσφέροντας υπηρεσίες στο τοπικό νοσοκομείο. Η κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Δεν μπορεί να τη χωρέσει ανθρώπινος νους» αναφέρει και προσθέτει: «Στο νοσοκομείο βρίσκονται ήδη χιλιάδες άτομα και καθημερινά μεταφέρονται και άλλα. Τα πρόχειρα χειρουργεία που έχουν στηθεί αντιμετωπίζουν το ένα δύσκολο περιστατικό μετά το άλλο. Οι γιατροί μας, με όλες τις δυνάμεις τους προσπαθούν να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή, να δώσουν ζωή, κουράγιο... Και όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν γίνεται πάντα».
Σε μία από τις λιγοστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο ίδιος με τους τέσσερις γιατρούς και τον επικεφαλής της ομάδας, τον κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, ο τελευταίος του ζήτησε να απευθύνει έκκληση προς όλους τους Ελληνες και κυρίως προς τους Ελληνες γιατρούς να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν το δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής. «Οι εικόνες καταστροφής που αντικρίσαμε το 2004 στις περιοχές της νότιας Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι ωχριούν μπροστά σε αυτές που επικρατούν στην Αϊτή. Οπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του αντικρίζει πτώματα, αίμα, πόνο, θλίψη. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις τι άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος» ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργκ και συνέχισε: «Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Ανθρωποι και συντρίμμια έχουν γίνει ένα. Τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί και παραλύσει. Ακόμη και σήμερα, στο δρόμο υπάρχουν πτώματα σε σήψη. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση, τότε ίσως η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου με τους ήδη εξαθλιωμένους κατοίκους της να εξαφανιστεί από το χάρτη λόγω θανατηφόρων επιδημιών».
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι με το βασικό εξοπλισμό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα πιο δύσκολα περιστατικά. «Οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Καθημερινά από το πρωί ώς το βράδυ αντιμετωπίζουμε περισσότερα από 20.000 περιστατικά ακρωτηριασμών. Αλλοι τόσοι πεθαίνουν αβοήθητοι. Χρειαζόμαστε βοήθεια». Οπως μας εξήγησε ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, η επικοινωνία είναι δύσκολη και σύντομη. «Οι γιατροί μας χρειάζονται φάρμακα και γιατρούς. Αν υπήρχαν, χιλιάδες άνθρωποι θα ζούσαν και χιλιάδες που χαροπαλεύουν θα είχαν μια ευκαιρία στη ζωή. Απευθύνει έκκληση στους Ελληνες συναδέλφους του να μεταβούν στην περιοχή και να βοηθήσουν».
Και δεύτερη ομάδα γιατρών
Την περασμένη Πέμπτη αναχώρησε για την Αϊτή και η δεύτερη ομάδα γιατρών των Γιατρών του Κόσμου που αποτελείται από την ιατρό βιοπαθολόγο Ηρώ Βαρσάμη, τον ιατρό πνευμονολόγο Μηνά Βουλγαρίδη και την ιατρό αναισθησιολόγο Νίκη Βουλγαρίδη. Η αποστολή έφτασε στον Αγιο Δομίνικο και από εκεί προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ταξιδέψουν με ασφάλεια στη σεισμόπληκτη περιοχή. «Πρόκειται για 500 πολύ δύσκολα και επικίνδυνα χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Γίνονται συνέχεια κατολισθήσεις, ενώ σε μια χώρα που δεν λειτουργεί τίποτα, καταλαβαίνετε όλοι ότι οι ληστρικές επιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί τρόπος να φτάσουν με ασφάλεια» τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι βάζουν ακόμη και σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να σώσουν συνανθρώπους τους. Η δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής τους είναι αξιέπαινο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου