Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Πλήρη έκπτωση από το εισόδημα των εξόδων ιατρικής περίθαλψης


Την πλήρη έκπτωση από το εισόδημα των φορολογουμένων φυσικών προσώπων των εξόδων ιατρικής περίθαλψης προβλέπει το άρθρο 7 του νόμου 3790/2009 η οποία εξειδικεύεται με την ΠΟΛ 1130/2009 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τον νόμο θεσπίζεται για πρώτη φορά η εξ ολοκλήρου έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου των εξόδων ιατρικής περίθαλψης του ιδίου ως και των προσώπων που τον βαρύνουν, η ισχύς δε αυτής καταλαμβάνει και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν εντός του ημερολογιακού έτους 2009.

Ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, οι αμοιβές που καταβάλλονται είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό σε ιατρούς, φυσικά πρόσωπα, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των καταβαλλομένων σε οδοντιάτρους αμοιβών για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

Σχετικώς δε, διευκρινίζεται στην ΠΟΛ. 1130/2009 Εγκύκλιο του Υπουργείου ότι για την αναγνώριση της εν λόγω δαπάνης απαιτείται η συνυποβολή με την ετήσια δήλωση του φορολογουμένου της πρωτότυπης διπλότυπης απόδειξης που εκδίδεται από τον ιατρό ή τον οδοντίατρο κατά την είσπραξη της αμοιβής του.

Υπενθυμίζεται ότι τα ως άνω έξοδα ελάφρυναν μεν και υπό το προγενέστερο καθεστώς το φορολογούμενο, υπό τη μορφή όμως της μείωσης φόρου, από τον οποίο αυτά εκπίπτονταν μαζί με τα έξοδα της νοσοκομειακής του περίθαλψης κατά ποσοστό 20% αυτών και έως ποσού 6.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες δαπάνες, ήτοι οι δαπάνες που γίνονται σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα κ.ά. καθώς και οι δαπάνες διαρκούς κάλυψης ιατρικών δαπανών εξακολουθούν να παραμένουν στο καθεστώς της μείωσης φόρου (βλ. άρθρο 7

Δεν υπάρχουν σχόλια: