Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Εισαγγελέας για το θάνατο του Κακαουνάκη

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η υπόθεση του Νίκου Κακαουνάκη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιωάννης Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο γνωστός δημοσιογράφος. Εξάλλου, αναμένεται και το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διέταξε από τη Δευτέρα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Την αυτεπάγγελτη έρευνα (που διατάχθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία κάνουν λόγο για ενδεχόμενες ευθύνες του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», παραβίαση ιατρικού απορρήτου που αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων του ιατρικού φακέλου, αλλά και ανακολουθίες στην πληροφόρηση που παρείχαν οι θεράποντες γιατροί προς τους συγγενείς του άτυχου δημοσιογράφου) ανέλαβε να διενεργήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεοδώρα Μπότσα.

Στο μεταξύ με νέα επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης, η οικογένεια του εκλιπόντος δημοσιογράφου εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον των γιατρών του «Ευαγγελισμού», κατηγορώντας τους για παραβίαση του ιατρικού απορρήτου με διαρροή στοιχείων από τον ιατρικό φάκελο. Εξάλλου, για μία ακόμη φορά τονίζει πως δεν είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε κανενός είδους δημόσιο διάλογο, προτρέποντας τους φίλους και συναδέλφους του Νίκου Κακαουνάκη να πράξουν το ίδιο.

Στη νέα επιστολή (στην οποία παραθέτεται απόσπασμα από το κείμενο του θεράποντος ιατρού Σ. Μπαράτση το οποίο αναφέρει πως ο Νίκος Κακαουνάκης έχασε τη ζωή του από μόλυνση) η οικογένειά του δηλώνει πως είχε αποφασίσει, τόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εκλιπόντος όσο και μετά το θάνατό του, να μη συμμετέχει σε καμία δημόσια συζήτηση για ιατρικές πράξεις. Και πως για το λόγο αυτό, η επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί» στις 2 Ιανουαρίου αναφερόταν μόνο σε θέματα δεοντολογίας και ηθικής τάξης, και όχι στα ενδεχόμενα ιατρικά λάθη, χωρίς καν να κατονομάζει τους γιατρούς.

Στη συνέχεια της επιστολής η οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίων των γιατρών του «Ευαγγελισμού», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ίδιοι, προφανώς γιατί συνειδητοποιούν την ευθύνη τους, προχώρησαν σε μια πρωτοφανή όσο και αξιόποινη πράξη δημοσιοποιώντας στοιχειά του ιατρικού φακέλου, και μάλιστα αναληθή και παραποιημένα, παραβιάζοντας βάναυσα κάθε έννοια ιατρικού απορρήτου και προσωπικών δεδομένων. Δεν έχουμε σκοπό να μπούμε σε δημόσια συζήτηση για το αν ένας έμπειρος γιατρός μπορούσε με ακίνδυνο τρόπο να αφαιρέσει έναν έμμισχο πολύποδα, για το ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη ιατρική αντιμετώπιση στα επόμενα χειρουργεία, για το αν το ιστορικό του ασθενούς αξιολογήθηκε ιατρικά πριν ο χειρουργός αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των χειρουργείων του από 2.000 σε 2.003».

Στη συνέχεια της επιστολής η οικογένεια παραθέτει απόσπασμα από το κείμενο-απάντηση του χειρουργού Σ. Μπαράτση σχετικά με την αιτία θανάτου και την ιατρική αντιμετώπιση: «Το σύνδρομο της οστεοποίησης δεν οδηγεί αναπόφευκτα στο θάνατο, εάν αντιμετωπιστεί χειρουργικά σωστά. Ο θάνατος προέκυψε από σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια. Οι καλλιέργειες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας επέμβασης στο ΙΑΣΩ, από ενδοκοιλιακά αποστήματα και από το επίπλουν, έδειξαν klebsiella pneumoniae, μύκητες και ψευδομονάδα, πράγμα το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη σηπτικού παράγοντα μέσα στην κοιλιά του ασθενούς».

Η οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη, κλείνοντας την επιστολή της, τονίζει: «Τα υπόλοιπα θα ειπωθούν στην ΕΔΕ, η οποία ελπίζουμε να διεξαχθεί από ανεξάρτητο φορέα, και στον Ιατρικό Σύλλογο. Δεν θα συνεχίσουμε το δημόσιο διάλογο που προκαλούν οι ιατροί του “Ευαγγελισμού” και το ίδιο παρακαλούμε να κάνουν οι φίλοι, αλλά και οι συνάδελφοι του Νίκου». ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: