Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

«Με τα πρώτα κρύα μας έπνιξε ο καπνός»

Φωτογραφία
Μπήκε ο χειμώνας, έσφιξε το κρύο, καιρός και πάλι για... τσιγάρο. Έτσι λένε χαριτολογώντας οι περίπου 1.400 κάτοικοι στις Αμπελιές του Δήμου Γιαννιτσών Πέλλας.

«Ήταν το μοναδικό χωριό αντικαπνιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως. Ωστόσο η προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη για τους κατοίκους των Αμπελιών αποδείχτηκε αποκλειστικά... καλοκαιρινή υπόθεση.
Οι καπνιστές έπρεπε να βγαίνουν από τα καφενεία και τις καφετέριες για να καπνίσουν και αφού δεν άντεχαν το κρύο, ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να επιστρέφουν στις παλιές συνήθειες. Χωρίς τον φόβο της επιβολής κυρώσεων οι θαμώνες έσπασαν την άτυπη αντικαπνιστική συμφωνία που εφήρμοσαν οι καταστηματάρχες από την 1η Ιουλίου και άρχισαν να καπνίζουν κανονικά.
«Ήταν κάτι πολύ καλό, αλλά δυστυχώς κράτησε μόνο λίγους μήνες. Με τα πρώτα κρύα, έκλεισαν οι πόρτες και τυλιχτήκαμε πάλι στους καπνούς. Έτσι, χάσαμε και την αποκλειστικότητα να είμαστε το μοναδικό χωριό αντικαπνιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα» λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδιοκτήτης καφενείου Μάρκος Αθανασίου.
Άδειος ο ειδικός χώρος
Παρότι ο κ. Αθανασίου είναι καπνιστής, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου δεν ήταν αναγκασμένος να αδειάζει τα τασάκια με τα αποτσίγαρα των θαμώνων ούτε να ανοίγει κάθε τόσο τα παράθυρα για να ανανεωθεί ο αέρας. Για τους φανατικούς καπνιστές δημιούργησε ειδικό κλειστό χώρο με θερμάστρες-μανιτάρια, αλλά εφόσον δεν ισχύει η απαγόρευση στο κάπνισμα παραμένει άδειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: