Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

«Δικτατορία 1967 – 1974: Η έντυπη αντίσταση»




Σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα την περίοδο 1967 – 1974 προέκυψαν κατά τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Δικτατορία 1967 – 1974: Η έντυπη αντίσταση», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν μελετήσει και εξειδικευθεί στη συγκεκριμένη περίοδο, δημοσιογράφοι που είχαν προσωπική εμπλοκή στον αντιδικτατορικό αγώνα, μέσα από νόμιμα ή παράνομα Μέσα Ενημέρωσης, απ’ όλη την Ελλάδα ή και εκτός συνόρων, αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας, που με τη δράση τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη μηχανισμών ενημέρωσης.
Ο λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Βαγγέλης Καραμανωλάκης, είπε ότι, μέχρι στιγμής, έχει επισημάνει 363 έντυπα της περιόδου.
Από την πλευρά της, η ιστορικός Μαρία Βλασσοπούλου παρουσίασε συλλογή τεκμηρίων της περιόδου της δικτατορίας, που φυλάσσεται στις ειδικές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στη συμβολή της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ για τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη εφημερίδα έγινε σημείο αναφοράς όλων όσοι ήταν αντίθετοι στη δικτατορία μίλησε ο διευθυντής του φύλλου, εκείνη την περίοδο, Αντώνης Κούρτης.
Στον αντιδικτατορικό Τύπο, που αναπτύχθηκε στη δυτική Ευρώπη, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυμέρης Βόγλης, ενώ ο μελετητής περιοδικού Τύπου, Γιώργος Ζεβελάκης, κατέταξε τα περισσότερα από 300 περιοδικά που εκδίδονταν στην περίοδο της δικτατορίας, με βάση τη θέση που έπαιρναν έναντι του καθεστώτος.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιάννης Καψής, ο οποίος αναφέρθηκε και στο τέχνασμα της δημοσίευσης Πρακτικών του Κογκρέσου με αποσιωπητικά σε κρίσιμα σημεία, «τα οποία οδηγούσαν τον αναγνώστη να σκεφτεί πράγματα χειρότερα από αυτά που γράφονταν».
Ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος μίλησε για τους συνωμοτικούς μηχανισμούς που είχαν αναπτύξει οι πολιτικοί κρατούμενοι, ώστε να υποδέχονται και να διακινούν ειδήσεις μέσα στις φυλακές, ενώ ο Ριχάρδος Σωμερίτης μίλησε για την έκδοση του εβδομαδιαίου Δελτίου «Athenes-Presse Libre», στη Γαλλία, το οποίο ο ίδιος διηύθυνε.
Παρεμβάσεις έκαναν και δύο πολιτικοί κρατούμενοι επί δικτατορίας, οι Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Στέλιος Νέστωρ.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Από τη μαρτυρία στην ιστορία: τι κέρδισε και τι έχασε ο Τύπος από την περιπέτεια της δικτατορίας».
Στο πλαίσιο της ημερίδας, η ΕΣΗΕΜΘ επέδωσε στο δημοσιογράφο – μέλος της, Παναγιώτη Καϊσίδη, τιμητική διάκριση για την αντιδικτατορική δράση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: