Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Συμφωνούν σωτήρια λύση για Ελλάδα

merkel-sarkozy-toqueteo-250Image by Chesi - Fotos CC via FlickrΣύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία για την Ελλάδα κλείδωσε και είναι "επιλεκτική χρεοκοπία". Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις τελικά συμφώνησε με το γαλλογερμανικό σχέδιο και μάλιστα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίσουν τις υποβαθμίσεις. Αυτή την ώρα συζητώνται οι λεπτομέρειες και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τις 8 ώρα Ελλάδος. 

Σε δραστική μείωση του ελληνικού χρέους κατά 90 δισ. ευρώ (στο 105% του ΑΕΠ) και του κόστους εξυπηρέτησης του οδηγεί το νέο σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Μέρκελ - Σαρκοζί και θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Το σχέδιο προβλέπει επαναγορά ομολόγων 170 δισ. μέσω του EFSF από τη δευτερογενή αγορά, ανταλλαγή τίτλων που λήγουν στη διετία, μείωση επιτοκίου του δανείου της τρόικας στο 3,5% και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα εαν οι οίκοι αξιολογήσεων θεωρήσουν ότι πρόκειται περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.
 
Το σχέδιο παρουσιάζεται αυτή την ώρα από την Μέρκελ στον πρωθυπουργό γ. Παπανδρέου και θα συζητηθεί τις επόμενες ώρες στη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ.
Το νέο πακέτο διάσωσης εκτιμάται ότι είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα, καθώς:
- Θα επιλύσει άμεσα το πρόβλημα υπερχρέωσης
- Το συνολικό χρέος θα περιορισθεί περίπου κατά 27% και θα γίνει βιώσιμο
- Θα μειωθεί δραστικά η ετήσια δαπάνη του ελληνικού δημοσίου για τόκους και χρεολύσια
- Οι αξιολήσεις θα βελτιώνονται σταδιακά τους επόμενους μήνες και -κατά τις εκτιμήσεις - από τα τέλη του 2012 η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές .
Η μείωση του συνολικού χρέους κατά 90 δισ ευρώ θα επιτευχθεί με την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά σε τρέχουσες τιμές, οι οποίες βρίσκονται περίπου στο 50% των ονομαστικών.
Για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 170 δισ, ο Μηχανισμός Στήριξης EFSF θα χρειασθεί να διαθέσει περί τα 80-90 δισ. ευρώ. Ετσι, αντί να οφείλει στους νυν ομολογιούχους 170 δισ, η Ελλάδα θα χρωστάει περίπου τα μισά προς τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό.
Για να περιορισθεί περαιτέρω το κόστος εξηπηρέτησης χρέους, θα μειωθεί σε 3,5% το επιτόκιο του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από χώρες της ΕΕ. Ανάλογη μείωση ενδέχεται να συμφωνηθεί και για το μέρος του δανείου που έχει δοθεί από το ΔΝΤ.
Εκτιμώντας ότι οι οίκοι αξιολογήσεων θα σπεύσουν να "αποφανθούν" ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε "επιλεκτική χρεοκοπία", Μέρκελ-Σαρκοζί συμφώνησηαν να λαηφθεί ειδική μέριμνα για τις ελληνικές τράπεζες. Βασική μέριμνα θα είναι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ειδικού μηχανισμού, ώστε να μην αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. 



sofokleousin.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: