Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καβάλα: Από χάπια αδυνατισματος πέθανε η 24χρονη φοιτήτρια;

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης αναμένουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Καβάλας, προκειμένου να δοθεί σαφή απάντηση για τα ακριβή αίτια του θανάτου της 24χρονης κοπέλας, που στις 19 Αυγούστου 2011, βρέθηκε νεκρή από αστυνομικούς μέσα στο σπίτι της. 

Η άτυχη κοπέλα, με καταγωγή από τη Νέα Ιωνία Βόλου, σπούδαζε στο ΤΕΙ Καβάλας.

Η αρχική γνωμάτευση του ιατροδικαστή, Σπύρου Κουτσούκη ήταν πως ο θάνατος της νεαρής κοπέλας επήλθε από έμφραγμα. Ωστόσο, σήμερα με δηλώσεις του, τονίζει ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα που διεξήγαγε υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως η κοπέλα έκανε χρήση χαπιών αδυνατίσματος, τα οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς τροφής οδήγησαν σταδιακά σε αποδυνάμωση του οργανισμού και κατ' επέκταση στο θάνατο.

Ο κ. Κουτσούκης υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν μία κοπέλα 98 κιλών, μέσα σε τέσσερις μήνες, κάνοντας μόνο διατροφή να έχασε πενήντα κιλά. Όπως είπε, «είναι φανερό πως υπήρχε η δράση κάποιας χημικής ουσίας».

Όταν βρέθηκε η κοπέλα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ζύγιζε μόλις πενήντα κιλά, ενώ από τις μαρτυρίες των γονέων, αλλά και από μία ιατρική αναφορά που βρέθηκε στο σπίτι της, προκύπτει πως η κοπέλα πριν από τέσσερις μήνες ζύγιζε τα διπλάσια ακριβώς κιλά. Το γεγονός αυτό, κατά τον κ. Κουτσούκη, μαρτυράει πως έγινε χρήση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος.

«Επιπλέον, σε όλο το σπίτι υπήρχαν εστίες αφόδευσης, γεγονός που φανερώνει πως από ένα σημείο και μετά η κοπέλα είχε ακράτεια κοπράνων κι αυτή είναι μία από τις επιπλοκές που φέρνει στον οργανισμό η χημική ουσία που βρίσκεται σε χάπια αδυνατίσματος», επισημαίνει ο ιατροδικαστής.
Η χημική ουσία στην οποία αναφέρεται ο γιατρός είναι η τετραχιντρολιπστατίν και όπως τονίζει η χρήση της είναι απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από έφηβους και διαβητικούς, αλλά και από πολλές άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Υπογραμμίζει ακόμη, πως ο ΕΟΦ δεν έχει δώσει έγκριση για την κυκλοφορία των σκευασμάτων που περιέχουν την ουσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως την έχει απαγορεύσει κιόλας, δεδομένου ότι από νομικής πλευράς υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δυο.

Επίσης, η συστηματική χρήση της συγκεκριμένης ουσίας ανεβάζει το κάλιο του οργανισμού, το οποίο σε πολύ αυξημένα επίπεδα επιφέρει το έμφραγμα, γι’ αυτό και, όπως σημειώνει ο κ. Κουτσούκης, «τα συγκεκριμένα χάπια δίνονται μετά από συνταγογράφηση, κυρίως από καρδιολόγο και επιβάλλεται η χρήση τους να συνοδεύεται από σωστή διατροφή».

Ωστόσο, σήμερα είναι πολύ εύκολο κάποιος να προμηθευτεί τα χάπια χωρίς ιατρική συνταγή, επισημαίνει από την πλευρά του ο γιατρός-παθολόγος Μιχάλης Σωτηρόπουλος.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν περισσότερο από πενήντα φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέχουν τέτοιες επικίνδυνες ουσίες. Τα σκευάσματα αυτά μπορούν να παραγγελθούν εύκολα και γρήγορα, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος.
Πάντως, ο ιατροδικαστής Σπύρος Κουτσούκης σημειώνει πως τέτοια σκευάσματα πωλούνται νόμιμα και στα φαρμακεία και για ο λόγο αυτό, όσοι κάνουν χρήση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι τα σύγχρονα πρότυπα της κοινωνίας οδηγούν πολλούς έφηβους και κυρίως νεαρές κοπέλες στη χρήση χαπιών αδυνατίσματος, προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο σώμα και έτσι να είναι αποδεκτές από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: