Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά από το στρες;

Το στρες ασπρίζει πρόωρα τα μαλλιά μας εξαιτίας της χημικής ουσίας αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί βλάβες στο DNA, που οδηγούν σε διάφορες διαταραχές - από ασήμαντες όπως το γκριζάρισμα των μαλλιών έως πολύ σοβαρές όπως ο καρκίνος.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνες του Πανεπιστημίου Ντιουκ, στη Βόρειο Καρολίνα, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την επινόηση φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν τα ιατρικά προβλήματα που προκαλούνται σε όσους μονίμως βρίσκονται υπό ψυχική πίεση.

Τα φάρμακα θα μπορούν επίσης να εμποδίζουν το πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών.

Οι επιστήμονες του Ντιουκ δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Nature».

Όπως εξηγούν, οι σύντομες αλλά έντονες περίοδοι στρες ωφελούν τον οργανισμό, καθώς η αδρεναλίνη τον προετοιμάζει είτε να παλέψει για να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα είτε να λάβει τα μέτρα του για να το αποφύγει (είναι η επονομαζόμενη αντίδραση «πάλεψε ή φύγε»).

Όταν όμως το στρες είναι συνεχές, βλάπτει το DNA.

Οι ερευνητές βάλθηκαν να μάθουν γιατί συμβαίνει αυτό. Έτσι, επί αρκετές εβδομάδες έκαναν εγχύσεις αδρεναλίνης σε ποντίκια, ώστε να μιμηθούν την δράση του χρόνιου στρες.

Όπως διαπίστωσαν, αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθούν τα επίπεδα μιας αντικαρκινικής πρωτεΐνης που λέγεται p53.
Αυτό είναι σημαντικό διότι η p53, που μερικές φορές αποκαλείται «φύλακας του γονιδιώματος», συνήθως ενεργοποιείται όταν υφίσταται βλάβες το DNA, με στόχο είτε να διεγείρει την επιδιόρθωσή τους είτε να οδηγηθούν στον θάνατο τα κύτταρα που τις έχουν αναπτύξει.

Οι βλάβες του DNA οδηγούν σε πολλά δεινά – μεταξύ αυτών ο καρκίνος, αλλά και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Η έρευνα έδειξε ακόμη πως ένα μόριο που λέγεται beta-arresting 1 συμβάλλει στα προβλήματα εξαιτίας του χρόνιου στρες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρόμπερτ Λέφκοβιτς, τα ευρήματα αυτά εξηγούν γιατί πλήττει τον οργανισμό το χρόνιο στρες. Επόμενο βήμα των ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν η ίδια μείωση της p53 συμβαίνει και όταν τα ποντίκια τεθούν σε συνθήκες σωματικού στρες.

Οι περισσότεροι ενήλικες βλέπουν τις πρώτες άσπρες τρίχες στο κεφάλι τους γύρω στα 25 τους χρόνια, με τα γονίδια, το αλκοόλ, το κάπνισμα και την διατροφή να συνοδεύουν το στρες στον κατάλογο των παραγόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.
http://odontovourtsa.blogspot.com/
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: