Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Οι άστεγοι κατακλύζουν την Θεσσαλονίκη ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ/ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ανθρωποι κουρνιάζουν σε σταθμούς, κοιμούνται σε παγκάκια ή χαρτόκουτα, βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία, σε εκκλησίες ή βρίσκονται διάσπαρτοι στην πλατεία Ναυαρίνου και σε άλλα πάρκα γύρω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Εικόνες σαν κι αυτές, που μαρτυρούν ότι η έλλειψη στέγης και η φτώχεια αφορούν πλέον όλο και περισσότερους ανθρώπους, αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Οι άστεγοι πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, καθώς πολλοί χάνουν τα σπίτια τους για οικονομικούς κυρίως λόγους, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε μια οργανωμένη υπηρεσία για την υποστήριξη και φιλοξενία τους.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο συνεχώς αυξάνονται, αλλά δε θυμίζουν πια τους περιθωριακούς κλοσάρ των προηγούμενων δεκαετιών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και επιτείνει την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση. Στα τέλη του 2009, οι καταγεγραμμένοι άστεγοι έφταναν τους 250, ενώ μαζί με εκείνους που φιλοξενούνται τις νύχτες σε κλειστά καταστήματα και γραφεία ξεπερνούσαν τους 300. Πέρσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τότε αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, ο αριθμός των αστέγων είχε αυξηθεί κατά 30%- 40%.
Αναζητούν τροφή
«Σε μια εξόρμηση που κάναμε τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράψαμε 50 άστεγους ανθρώπους σε εμφανή σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ομως, ο αριθμός των αστέγων ξεπερνά σίγουρα τους 100. Μόνο από τα γραφεία μας περνούν σταθερά 70-80 άνθρωποι το χρόνο, οι οποίοι είναι άστεγοι και ζητούν ρούχα, μπάνιο, τροφή... Υπάρχουν, όμως, και πολλοί άστεγοι, οι οποίοι δε θέλουν να φαίνονται και άλλοι που φιλοξενούνται σε σπίτια. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι μια οργανωμένη υπηρεσία για τη φιλοξενία και στήριξη των αστέγων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης», αναφέρει στον «Α» ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος στη μη κυβερνητική οργάνωση «Αρσις».

Συνεπεία της κρίσης
Το πρόβλημα των αστέγων έχει διαφοροποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, επισημαίνουν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Αν και δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές, εκτιμούμε ότι ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 25%, με βάση την προσέλευση αστέγων στο πρόγραμμά μας στην Αθήνα, ενώ αυξητική τάση φαίνεται να παρατηρείται αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη. Η νέα γενιά αστέγων έχει διαφοροποιηθεί. Δεν έχουμε να κάνουμε πια με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή παραβατικότητας», λέει στον «Α» η Αντα Αλαμάνου, συντονίστρια του προγράμματος αστέγων της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», που διενεργεί έρευνα για τους αστέγους στα μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης.

Με υψηλή μόρφωση
Σύμφωνα με την ίδια, «το προφίλ των αστέγων είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Πρόκειται για ανθρώπους που μέχρι χτες είχαν επαρκές βιοτικό επίπεδο, το οποίο χάθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Συνήθως είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εργάζονταν, αλλά βρέθηκαν άνεργοι από τη μια μέρα στην άλλη ή ήταν επιχειρηματίες και καταστράφηκαν. Η ταυτότητα των αστέγων καλύπτει πλέον όλες τις ηλικίες, αλλά οι περισσότεροι ανήκουν στην ομάδα 40-45 ετών, ίσως και λίγο μεγαλύτεροι. Αρκετοί βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εργαστούν ξανά». Οσον αφορά στις επαγγελματικές κατηγορίες, η κ. Αλαμάνου τονίζει ότι το πρόβλημα της έλλειψης στέγης δεν κάνει διακρίσεις. «Βλέπουμε ότι η φτώχεια πλέον αφορά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά και ανθρώπους που είχαν φυσιολογική ζωή. Πολλοί εργάζονταν σε οικογενειακές επιχειρήσεις, ήταν ναυτικοί, σεκιούριτι, ακολουθούσαν εποχιακά επαγγέλματα όπως τουριστικά ή ήταν στελέχη εταιριών», συμπληρώνει.

Δυσοίωνες προβλέψεις
Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις διαστάσεις του φαινομένου της έλλειψης στέγης που ήδη πλήττει χιλιάδες πολίτες θα φανούν: στην εποχή της κρίσης προβλέπεται ότι ο αριθμός ανέργων θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και το 20% όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα βρεθούν στο δρόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: