Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Τεστ κοπώσεως για τη νέα κυβέρνηση Κύπρου

Περίοδος δοκιμασίας θα είναι το 18μηνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, καθώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν...
δημιούργησε συνθήκες συμπόρευσης και κοινής αντίληψης για την αντιμετώπιση των ανοιχτών μετώπων. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το νέο κυβερνητικό σχήμα, και καταλογίζει στον Πρόεδρο ατολμία για τα απαραίτητα βήματα, ενώ τον επικρίνουν για διαχείριση προκειμένου να διατηρηθεί στην προεδρία.

Το επιχειρηθέν άνοιγμα σε προσωπικότητες δεν έπεισε, αφού οι πλείστοι προέρχονται από το χώρο που συνεργάστηκε με το κυβερνών κόμμα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφια κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Η μόνη και βασική συνιστώσα στήριξης του Προέδρου παραμένει η Αριστερά, παρά τις διακηρύξεις για ενότητα που κλιμακώθηκαν μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση των νέων υπουργών.

Η ευρύτερη αντιπολίτευση επικρίνει Πρόεδρο και ΑΚΕΛ ότι προτιμούν την κομματική διαχείριση χωρίς να αποτολμούν να προβούν στις απαραίτητες υπερβάσεις. Η επιλογή του Προέδρου να επιχειρήσει να διεμβολίσει χώρους που παραδοσιακά θεωρεί ότι ανήκουν στις λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις με τις οποίες το ΑΚΕΛ θέλει να βρίσκεται σε συνεργασία, όπως η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα. Περιορίζοντας έτσι την προοπτική συγκλίσεων λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς το Προεδρικό.

Δεν είναι τυχαίο που η ΕΔΕΚ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας την «κυβέρνηση ελάχιστης αποδοχής». Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων κρατά αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία και το Κυπριακό.

Το πρώτο τεστ δοκιμασίας έδειξε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Ο διάλογος του Προέδρου με τους κοινωνικούς εταίρους για την οικονομία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αφού οι πρώτες ελπίδες για εξασφάλιση της συναίνεσης όλων σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών εξανεμίστηκαν.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πάντως, παρουσιάζονται έτοιμα να προχωρήσουν από μόνα τους στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις εάν δεν ικανοποιήσουν τα ζητούμενα, τα κυβερνητικά νομοσχέδια που αναμένεται να καταλήξουν στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες. Η κίνηση αυτή, άνκαι αρχικά προβλημάτιζε την κυβέρνηση, φαίνεται να βολεύει αφού θα μπορεί να ενοχοποιεί για τις αντιδράσεις την ευρύτερη αντιπολίτευση.

Η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει πολλά, καθώς ο νέος υπουργός των Οικονομικών θα επιχειρήσει συγκλίσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων, προτού δημοσιοποιήσει τα πρώτα επί των ημερών του μέτρα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: