Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Στίγκλιτζ: Το ευρώ δεν θα επιβιώσει χωρίς ευρω-ομόλογο


Την άποψη ότι το ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει χωρίς την θέσπιση ευρω-ομολόγου, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ μιλώντας στη τηλεόραση του BBC.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστήριξε πως η έλλειψη δημοσιονομικών περιθωρίων στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους θα εντείνει το πρόβλημα, εκτός και αν βρεθεί λύση.

«Αν κάποιο πλαίσιο, όπως αυτό των ευρωπαϊκών ομολόγων, δεν προωθηθεί άμεσα, θα είναι πολύ δύσκολο για τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις» δήλωσε ο Στίγκλιτζ.

«Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις δανείζονται από μεμονωμένες τράπεζες και αυτά τα ομόλογα προεξοφλούνται από την ΕΚΤ» είπε, προσθέτοντας πως «κατά κάποιο τρόπο τα ευρωομόλογα ήδη υφίστανται, αλλά με έναν πολύ αδιαφανή τρόπο που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για το πώς το σημερινό σύστημα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί».

Ο Στίγκλιτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες» αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης αποτύχουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα ήταν πιο επωφελής για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν οι Γερμανοί, και όχι μια ταραγμένη χώρα της Ευρωζώνης, αποχωρούσαν από το ευρώ.

«Εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει περνά μέσα από κάποιο ταμείο σταθεροποίηση ή ταμείο αλληλεγγύης, με τη μορφή ευρωομολόγων, τα οποία η Γερμανία δεν θέλει, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει» είπε ο τιμηθείς με το Νόμπελ Οικονομίας 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια: