Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Βουλή: Γιατί παραιτήθηκε η επικεφαλής στο Γραφείο Προϋπολογισμού



Παραιτήθηκε πριν λίγo  η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, κυρία Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια, η έκθεση της οποίας προκάλεσε έντονο θόρυβο εξαιτίας των δραματικών προβλέψεων που κάνει για «εκτός ελέγχου δυναμική του χρέους» και για υπέρβαση όλων των προβλέψεων όσον αφορά το έλλειμμα.

Η ίδια προσήλθε πριν δυο ώρες στην Βουλή και μετά από μακρά συζήτηση που είχε αρχικώς με τον Γενικό Γραμματέα κ. Θ. Παπαϊωάννου και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο υπέβαλλε την παραίτησή της, ενώ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες επικαλέστηκε τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν αλλά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος σχολιάζοντας την έκθεση που συνέταξε το Γραφείο που έχει συγκροτηθεί στην Βουλή για να παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, είπε ότι μετά και από σχετική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον κ. Πετσάλνικο, «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού». Φράση η οποία εξελήφθη ευλόγως ως προαναγγελία εξελίξεων.

Αντίδραση Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος, εξάλλου, αμφισβήτησε πλήρως «την γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα» του Γραφείου Προϋπολογισμού και άρα τις δραματικές διαπιστώσεις της έκθεσης που συνέταξε και παρέδωσε στους βουλευτές της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους για την δυναμική του δημοσίου χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω κείμενο το οποίο συνέταξε η τριμελής επιστημονική ομάδα του Γραφείου που πλαισιώνει την οικονομολόγο κυρία Μπαλφούσια, διαπιστώνεται «ενίσχυση στο έπακρο της δυναμικής του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου» και τονίζεται ότι η εξέλιξη αυτή «αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», ενώ εκτιμάται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και αν υλοποιηθούν «εγκαίρως και στο ακέραιο» τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Το κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις αυτές.

Δεν πέρασε απαρατήρητο πάντως και το σχόλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα (στο «Ράδιο 9»), ο οποίος αναφερθείς στον ρόλο του Γραφείου επισήμανε ότι «αυτή την δομή στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής την αποφασίσαμε η δική μας κυβέρνηση και η παρούσα προεδρία και το λέω αυτό γιατί έχει την αξία του –δηλαδή εμείς θέλουμε θεσμούς οι οποίοι να λειτουργούν, να ελέγχουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίμαχη έκθεση «δε μπορεί να αποδώσει ακριβή αποτύπωση επειδή αγνοεί δύο παραμέτρους: την μείωση του ύψους των επιτοκίων και το «κούρεμα» του χρέους που προβλέπονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Από χθες βράδυ που έγινε γνωστή η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού επικράτησε έντονη κινητικότητα. Και όσοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το γραφείο της κυρίας Μπαλφούσια, το οποίο βρίσκεται σε κτίριο της Βουλής επί της οδού Σέκερη, δεν κατάφεραν να την βρουν. Όπως έλεγε άλλωστε συνεργάτης της, ο οποίος απαντούσε στο τηλέφωνο, «θεσμικά δεν προβλέπεται να επικοινωνεί με τον Τύπο».

TO BHMA



Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή την πρώτη Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Το έλλειμμα, το χρέος και οι δαπάνες του δημοσίου είναι εκτός ελέγχου σύμφωνα και με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση. Απαιτείται άμεσα η ριζική αλλαγή του περιεχομένου της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να αντιστραφεί η ύφεση μέσα από την προώθηση μιας αναπτυξιακής πορείας, με τη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη στήριξη των αδύναμων στρωμάτων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: