Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σκληρή απάντηση Χριστόφια στις τουρκικές απειλές

Σε σκληρή γλώσσα απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στις απειλές του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοινώνοντας ότι σε λίγες μέρες αρχίζει η ερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

"Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση, λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων" είπε ο Κύπριος Πρόεδρος στο Λονδίνο, διακηρύσσοντας την απόφαση της Κύπρου να συνεχίσει να ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας.

Στην ομιλία του σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο ο πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Άγκυρα να καταλάβει επιτέλους ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον της και να εργασθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, παρά να προκαλεί ένταση και να λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή".

Υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία, δεν μπορεί να την εκβιάζει και να την κρατά όμηρο, ενώ σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι΄ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Χαρακτήρισε ακόμη παράνομη τυχόν υπογραφή συμφωνιών της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και διαμήνυσε την δυναμική για κοινά οφέλη σε μια ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, όπου θα συγκυβερνούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και θα εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της, “θέμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις”. Ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας κάλεσε τέλος την Τουρκία να καταλάβει ότι μέσα από τη λύση και την αποκατάσταση των σχέσεών της με την Κύπρο, ωφελείται και η ίδια, με τη σύναψη συμφωνιών, αλλά και με τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, "μη εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας"
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: