Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Πρόστιμο σε εργοδότη για απόλυση εγκύου

Στην επιβολή προστίμου σε εργοδότη, ο οποίος απέλυσε έγκυο με την πρόφαση ότι η σύμβασή της ήταν ορισμένου χρόνου, οδήγησε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία κατατέθηκε το πόρισμα, επέβαλε πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ για καταχρηστική απόλυση.


Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη η γυναίκα εργαζόταν σχεδόν επί τέσσερα χρόνια ως πωλήτρια, όταν ζήτησε αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων, που αντιμετώπιζε κατά την εγκυμοσύνη της.

Ωστόσο δεν επέστρεψε ποτέ στην δουλειά της, καθώς ο εργοδότης της ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση εργασίας της ήταν ορισμένου χρόνου και είχε πλέον λήξει, όταν έληξε και η άδειά της.

Η εργαζόμενη, η οποία πίστευε ότι εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας που ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο εργοδότης μετά από οχλήσεις του Συνηγόρου απέστειλε τελικά αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, η οποία όντως ήταν τετραετούς διάρκειας. Ωστόσο, όπως έκρινε ο Συνήγορος, πουθενά δεν προέκυπτε ότι η φύση της σχέσης εργασίας ή το αντικείμενό της δικαιολογούσε το ορισμένο του χρόνου της συμβάσεως και μάλιστα για το συγκεκριμένο διάστημα των τεσσάρων ετών.

Ετσι μετά από μελέτη της σύμβασης και του καθεστώτος εργασίας της γυναίκας ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε πως η συγκεκριμένη σύμβαση χαρακτηρίστηκε ως τετραετούς διάρκειας καταχρηστικά. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα «η σύμβαση, δήθεν έληξε, αφού στην πραγματικότητα έπρεπε να θεωρηθεί ως αορίστου χρόνου, οπότε η λύση της από τον εργοδότη ισοδυναμούσε με καταγγελία αυτής».

Ο Συνήγορος συμπέρανε κατά συνέπεια ότι «δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις για τη λύση της σχέσης εργασίας εγκύου εργαζόμενης, γεγονός που καθιστά την απόλυση άκυρη». 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: