Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πώς θα ρυθμίσουν δάνεια οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ενα ειδικό... μνημόνιο με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, για ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι, διαπραγματεύεται ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των αποδοχών τους με το ενιαίο μισθολόγιο.

Σαράντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη, είχαν προτείνει ρύθμιση των δανείων για όσους υπαλλήλους τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, ή υποστούν μείωση αποδοχών μεγαλύτερη του 20%. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που πρότειναν γι’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν να ισχύσει περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή δόσεων.

Από το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζουν ότι ήδη με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είχε ληφθεί μέριμνα για τα δάνεια των υπαλλήλων που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εργασιακή εφεδρεία. Γι’ αυτές τις κατηγορίες προβλέπεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων τα δάνεια που έχουν πάρει από το ίδιο το ταμείο ή και από εμπορικές τράπεζες.

Οπως σημειώνουν, το Ταμείο Παρακαταθηκών έχει θέσει ήδη σε ισχύ, με βάση τις διατάξεις παλαιότερου νόμου, προγράμματα για διευκόλυνση δημοσίων υπαλλήλων, για τα οποία μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτά περιλαμβάνουν επιμήκυνση της διάρκειας στεγαστικών δανείων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμη και αναστολή εξυπηρέτησης δανείων έως και για δύο χρόνια σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, που θα συνεχίσουν να υπηρετούν στο Δημόσιο αλλά με τις μειώσεις αποδοχών που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, ο Β. Βενιζέλος αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει ειδική ρύθμιση των δανείων τους από τις τράπεζες (βέβαια πολύ σχολιάζουν ότι ανάλογη μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα).

Προς την κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευτεί ειδική προγραμματική σύμβαση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην οποία θα επιδιωχθεί να προβλεφθούν ευνοϊκότεροι όροι για τη ρύθμιση δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, από αυτούς που εφαρμόζουν γενικά οι τράπεζες για τους δανειολήπτες. Σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα των δανειοληπτών και η περιουσιακή τους κατάσταση.

Η διαπραγμάτευση υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών δεν είναι βέβαιο πάντως ότι θα καταλήξει σε όρους ρύθμισης ευνοϊκότερους από αυτούς που ισχύουν για όλες τους δανειολήπτες με οικονομικά προβλήματα. Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι οι ρυθμίσεις των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να γίνουν με τα προγράμματα που ήδη έχουν θέσει σε ισχύ οι τράπεζες, με τα οποία έχουν ήδη ρυθμισθεί σχεδόν 700.000 δάνεια καταναλωτών και επιχειρηματιών από τις αρχές του 2010.

Ειδικότερα, σε όσους χάνουν τη θέση εργασίας τους και λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οι τράπεζες δίνουν περίοδο χάριτος έως και δώδεκα μηνών, με πληρωμή μόνο των τόκων. Σε καταναλωτές που μειώνονται τα εισοδήματά τους και εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια ρυθμίσεις γίνονται με επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας του δανείου μέχρι και στα σαράντα χρόνια, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση (σε αυτή την περίπτωση βέβαια αυξάνονται σημαντικά οι τόκοι που καταβάλλονται για την πρόσθετη περίοδο εξυπηρέτησης του δανείου).

Για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες η πιο συνηθισμένη μορφή ρύθμισης είναι αυτή της αναχρηματοδότησης των οφειλών με νέα καταναλωτικά δάνεια, σχετικά χαμηλού επιτοκίου και μεγάλης χρονικής διάρκειας. Ειδικά για τις οφειλές από κάρτες, αυτά τα προγράμματα ρύθμισης «κουρεύουν» αρκετά τους τόκους που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης.


ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ/ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια: