Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αίσιο τέλος για δύο μικρές ορφανές αρκούδες

Ο μικρός Τζον βρέθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην περιοχή του Αργους Ορεστικού από εργαζόμενους σε μονάδα επεξεργασίας ξύλου.  Το δύο μηνών μωρό ζύγιζε μόλις 8 κιλά, έκλαιγε συνέχεια και έτρωγε με δυσκολία ενώ οι όποιες προσπάθειες για να βρεθεί η μητέρα του δεν είχαν επιτυχία. Ο Τζον  όμως δεν ήταν ένα συνηθισμένο μωρό. Πρόκειτια για ένα μωρό - αρκούδα, το οποίο έμεινε δυστυχώς ορφανό και είχε κάθε λόγο να είναι φοβισμένο.

Ευτυχώς όμως, παρά την ατυχία του η τύχη του χαμογέλασε και πάλι καθώς οι άνθρωποι που τον βρήκαν ειδοποίησαν τον Αρκτούρο ο οποίος όχι μόνο υιοθέτησε τον μικρό αρκούδο που πήρε το όνομά του από τον Τζον Μπίτσαμ, πρώην προέδρο της διεθνούς ένωσης αρκούδων «International Bear Association». Αλλά του χάρισε και έναν αδερφό, τον μικρό Νικήτα που και εκείνος βρέθηκε τρομαγμένος και μόνος από κτηνοτρόφο, στα λιβάδια Περτουλίου Τρικάλων.

Τώρα, τα δύο αρκουδάκια δεν κλαίνε πια, έχουν το ένα το άλλο και έχουν δυναμώσει αρκετά. Χάρη, στο πιλοτικό πρόγραμμα επανένταξης του Αρκτούρου, σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Φλώρινα που περιλαμβάνει αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο.

«Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ειδική διατροφή και ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Αρκτούρου κ. Λάζαρος Γεωργιάδης.

«Τα αρκουδάκια βρίσκονται στον ειδικό χώρο επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο Αρκτούρος, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων και παρακολουθούνται με κάμερες. Τρώνε διάφορα φρούτα και δημητριακά, όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, άγρια μούρα, βρώμη, σιτάρι, αλλά και πολλά ραδίκια, τα οποία μαζεύουν τα μέλη του Αρκτούρου από το δάσος και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το βάρος τους ανέρχεται σε 40 περίπου κιλά το καθένα», συμπληρώνει ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος επιπλέον διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος επανένταξης οι επιστήμονες έχουν διπλασιάσει την ποσότητα τροφής που τους χορηγούν έτσι ώστε να αποθηκεύσουν λίπος που θα τους χρειαστεί στη διάρκεια του χειμέριου ύπνου γιατί, «αν όλα κυλήσουν ομαλά, με τις πρώτες χιονοπτώσεις, τα αρκουδάκια θα αφεθούν ελεύθερα, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση».

Πώς όμως βρέθηκαν μόνα σε τόση μικρή ηλικία στα δάση χωρίς τη μαμά τους η φωλιά της οποίας λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα - και με την οποία συνήθως οι νεαρές αρκούδες μένουν για δύο ολόκληρα χρόνια; Δύο λόγοι συντρέχουν σύμφωνα με τους επιστήμονες: είτε την κυνήγησαν άγρια σκυλιά είτε έχει θανατωθεί.  

Στα αρκουδάκια πάντως, θα τοποθετηθούν ειδικά ραδιοκολάρα ώστε να παρακολουθείται η πορεία της επανένταξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: