Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Πετζετάκις: Η πτώση του πρώτου ελληνικού πολυεθνικού ομίλου

Με τις ζημιές να αγγίζουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ, τις στρόφιγγες δανεισμού από τις τράπεζες κλειστές και χρέη 2,3 εκατομμυρίων ευρώπρος το Δημόσιο, όλοι γνώριζαν πως το μέλλον για τον όμιλο Πετζετάκι δεν ήταν ευοίωνο. Όμως η σύλληψη του Γιώργου Πετζετάκι προκάλεσε σοκ στους επιχειρηματικούς και κοσμικούς κύκλους της χώρας.
Ο Γιώργος Πετζετάκις είναι ο τέταρτος επιχειρηματίας μετά τη Φάννυ Κάτσου, τον Παναγιώτη Πανούση και τον Νίκο Παπακωνσταντίνου Τζιβανάκη, που συλλαμβάνεται λόγω οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ οι Αρχές έχουν ενημερώσει πως επίκεινται και άλλες συλλήψεις γνωστών επιχειρηματιών.
Το γεγονός της σύλληψηςέκανε αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αλλά για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ήταν γνωστό ότι ο όμιλος Πετζετάκι αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας για πάνω από ένα χρόνο. Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει πολλά εργοστάσια του ομίλου να υπολειτουργούν, ενώ τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν πάνω από έναν χρόνο.
Ο πρώτος ελληνικός πολυεθνικός όμιλος
Και όμως, ο όμιλος Πετζετάκι αποτέλεσε τον πρώτο ελληνικό πολυεθνικό όμιλο ο οποίος με τις πατέντες του πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια αγορά εύκαμπτων σωλήνων, την εποχή που τα ηνία της επιχείρησης είχε ο Αριστόβουλος Πετζετάκις, πατέρας του Γιώργου Πετζετάκι, ο οποίος πέθανε αιφνίδια το 1973.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ούτε η παγκοσμιοποίηση, ο όμιλος Πετζετάκι διέθετε εργοστάσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είχε παρουσία σε περίπου 60 χώρες, φαντάζοντας το Ελ Ντοράντο για όλους όσους ασχολούνταν με τη βιομηχανία αλλά και το Χρηματιστήριο εκείνη την εποχή.
Ο Αριστόβουλος Πετζετάκις είχε τη φήμη ενός πολύ «στοργικού» αφεντικού, καθώς ήξερε όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του με τα μικρά τους ονόματα ενώ είχε βαφτίσει και πολλά παιδιά τους. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, ο γιος του Γιώργος κληρονόμησε μια πολύ εξωστρεφή εταιρία, οι αρδευτικοί σωλήνες της οποίας πωλούνταν από την Αμερική ως την Ασία ενώ διάσημοι πελάτες της ήταν οι κολοσσοί Pirelli και Goodyear.
Η κρίση στις εξαγωγές λόγω του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 στοίχισε στον όμιλο περί το 25% των εξαγωγών του, ωστόσο η εισδοχή νέων δυναμικών στελεχών, όπως ο Γιάννης Ζωντανός και ο Χρήστος Βερελής στο τιμόνι της επιχείρησης ανέστρεψε το κακό κλίμα και οδήγησε τον όμιλο σε «ασφαλή νερά».
Η απώλεια της πατέντας
Το έτος 1990, ωστόσο, αποτέλεσε κομβικό σημείο για την πτωτική πορεία του ομίλου. Εκείνη τη χρονιά έληξε η διάρκειας τριάντα ετών παγκόσμια αποκλειστικότητα της πατέντας, αλλά ο Γιώργος Πετζετάκις δεν φαίνεται να διάβασε τα «σημεία των καιρών», σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, τα οποία δηλώνουν δηκτικά πως «η μοναδική ασχολία του Γιώργου ήταν η πολυέξοδη Ιταλίδα σύζυγός του». Υπενθυμίζεται οτι η σύζυγός του κ. Πετζετάκι,  Γκαμπριέλα είναι επικεφαλής της οργάνωσης «Make a wish».
Οι Ελβετοί που δεν ήρθαν
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο κ. Πετζετάκις, είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για σωστηρία στο ελβετικό επενδυτικό fund Javes Services, που όμως ποτέ δεν έφτασε στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο όμιλος Πετζετάκι έχει στραφεί ποινικά εναντίον του fund υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε ζημιά στον όμιλο.
Η ελβετική εταιρεία είχε υποσχεθεί χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες του ομίλου. Το καλοκαίρι του 2010 υπήρξε αρχική συμφωνία με ελβετική εταιρεία να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυσή της και εξαγορά ομολογιακών δανείων ενώ οι Ελβετοί διορίσαν δικό τους διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία. Στο συμβούλιο αυτό ο Γιώργος Πετζετάκις είχε περιοριστεί στον ρόλο του προέδρου χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Ωστόσο η συμφωνία αντιμετώπισε προβλήματα και κ Πετζετάκις κατηγόρησε τους Ελβετούς ότι τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία της εταιρείας και ότι με μια σειρά πράξεων και παραλείψεων τους ζημίωσαν τον όμιλο. Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου αυτή φαίνεται να είναι και η αιτία για τα προβλήματα με τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: