Το ενδεχόμενο ο ενδομήτριος θάνατος εμβρύων να συνδέεται με παρενέργειες από το πανδημικό εμβόλιο διερευνούν οι ειδικοί μετά από δύο ανάλογα περιστατικά που καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν κατηγορηματικά ότι ο ασφαλέστερος τρόπος προφύλαξης από τη νέα γρίπη είναι ο εμβολιασμός.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το πρώτο συμβάν αφορά το θάνατο ενός εμβρύου 34 εβδομάδων που διαπιστώθηκε δεκατέσσερις μέρες μετά τον εμβολιασμό της εγκύου και το δεύτερο το θάνατο ενός εμβρύου 22 εβδομάδων που εξακριβώθηκε δεκαέξι ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν οι δύο αποβολές προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό της μητέρας ή απλώς συνέπεσαν χρονικά με αυτόν.
«Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η περαιτέρω διερεύνησή τους» αναφέρει ο ΕΟΦ, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει και η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Μένη Μαλλιώρη. Μιλώντας στην «Espresso» η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε ότι το μόνο βέβαιο στοιχείο είναι η χρονική σύμπτωση ανάμεσα στις αποβολές και τη χρονική περίοδο μετά τον εμβολιασμό. «Περιμένουμε τις έρευνες που γίνονται από τους ειδικούς για τις αιτίες των αποβολών και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα ούτως ή άλλως» ανέφερε η κυρία Μαλλιώρη.
Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου στον ΕΟΦ είχαν φτάσει επτά αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών του πανδημικού εμβολίου σε εγκύους, με τις δύο να αφορούν το έμβρυο και τις πέντε τη μητέρα, ενώ ο αριθμός των εγκύων που εμβολιάστηκαν φτάνει τις 2.122. Συνολικά, οι αναφορές για σοβαρές πιθανές παρενέργειες του εμβολίου κατά της νέας γρίπης αριθμούν τις σαράντα μία, σε σύνολο 356.436 εμβολιασθέντων.
Με αφορμή τη συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες, η κυρία Μαλλιώρη επεσήμανε ότι όλοι οι ιατρικοί φορείς έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού και υπογράμμισε ότι αρκετά από τα θύματα της νέας γρίπης θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει το θάνατο αν είχαν εμβολιαστεί. «Μη νομίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν υποκείμενη νόσο και γι' αυτό πέθαναν. Εχει διάρκεια ζωής και ο παχύσαρκος και ο διαβητικός και ο ανοσοκατεσταλμένος, άρα επιταχύνθηκε πολύ ο θάνατός τους από τη νέα γρίπη» τόνισε η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δεν κρύβει την απογοήτευσή της για τον υποτονικό ρυθμό προσέλευσης των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα: «Είναι από τις λίγες φορές που η κρατική μηχανή λειτούργησε με υπερεπάρκεια, αλλά η ζήτηση από τους πολίτες είναι μικρότερη της προσφοράς». Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την περασμένη Δευτέρα το εμβόλιο έκαναν μόλις 851 άτομα σε όλη τη χώρα.
Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη νέα γρίπη έφτασαν χθες τους 93, με τελευταίο θύμα μια 50χρονη γυναίκα που έπασχε από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης άλλα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα εισήχθησαν χθες στην Εντατική και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσα στα οποία και ένα 6χρονο κορίτσι χωρίς υποκείμενο νόσημα. ΣΤ. ΔΕΛHΓΙΩΡΓHΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου