Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Καταστροφικός ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή

Στην έβδομη θέση των ισχυρότερων σεισμών του κόσμου κατατάσσεται ο φονικός σεισμός που έγινε τα ξημερώματα στη Χιλή και ήταν μεγέθους 8,8 Ρίχτερ. Πρώτος στη λίστα παραμένει ο σεισμός που είχε πλήξει πάλι τη Χιλή, αλλά νοτιότερα, την πόλη της Valdivia, στις 22 Μαΐου του 1960 και ήταν μεγέθους 9,5 Ρίχτερ.
 
Εντωμεταξύ συνεχίζονται από το πρωί οι μετασεισμοί στην περιοχή, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ισχυροί. Ήδη έχουν καταγραφεί 25 μετασεισμοί μεγέθους πάνω από 5 Ρίχτερ.
 
Δεκάδες είναι τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει και οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτά από τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα την χώρα.
 
Ήδη ο επίσημος αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 122 και διαρκώς ανεβαίνει, όσο περνούν οι ώρες. 
 
Ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, δεύτερη μεγαλύτερη  πόλη της χώρας με πληθυσμό 640.000 κατοίκων, στην κεντρική Χιλή, 340 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Σαντιάγκο. Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 1 λεπτό με εστιακό βάθος τουλάχιστον 55χλμ. Δεκάδες μετασεισμοί έχουν ήδη σημειωθεί, έντεκα από αυτούς ισχυροί, με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 6,9 Ρίχτερ.
 
Από το χτύπημα του εγκέλαδου σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση ακόμα και σε τμήματα της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Κλειστό είναι ακόμα και το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν νεκρώσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει αγωνία και για περίπου 1.500 έλληνες που ζουν μόνιμα. Πάντως από το ΥΠΕΞ ενημερώνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες ζουν είτε στο Σαντιάγο είτε βορειότερα, μακριά δηλαδή από το επίκεντρο. Πάντως, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι λειτουργεί το κέντρο δειχείρισης κρίσεων στο 2013681912 για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν ή έχουν συγγενείς στην περιοχή και δεν μπορούν να τους εντοπίσουν.
 
Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και να συνεργαστούν με τις αρχές και τα σωστικά συνεργεία.
 
Οι αρχές σήμαναν συναγερμό για τσουνάμι αρχικά στη Χιλή, το Περού και τον Ισημερινό και αργότερα προειδοποίησαν ότι μπορεί να εμφανιστεί και στην Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και την Ανταρτική. Οι αμερικανικές αρχέςεπέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ ακόμα και στο Σίδνεϊ εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό.
  
Δείτε τις πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και κανάλια από την Χιλή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: